UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%

Joi, 17 Ianuarie 2008, ora 10:58
1154 citiri
UE ne cere sa scumpim gazele in 2008 cu 70%

Comisia Europeana cere Ro-ma-niei sa majoreze cu aproape 70% pretul la gazele naturale. Este vorba de alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de pe piata europeana. Aceasta aliniere trebuia facuta treptat, din momentul incheierii negocierilor de aderare la UE pana in 2008, dar, de doi ani de zile, autoritatile romane au facut foarte putin in acest sens. Din aceasta cauza, socul majorarii pretului pe piata romaneasca va fi foarte mare. Astfel, in 2008, pretul productiei interne este de 180 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce pe piata europeana pretul mediu este undeva in jurul valorii de 300 de dolari mia de metri cubi. Bruxelles-ul sustine ca in Romania se practica preturi de productie joase si ca un producator european nu poate concura cu succes pe piata autohtona.

Daca Romania va da curs solicitarii UE, in mai putin de 12 luni, cei doi producatori de gaze, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, si Romgaz, detinuta de statul roman, ar trebui sa urce pretul cu 120 de dolari mia de metri cubi, ceea ce inseamna o crestere de aproape 70%. Dar problema nu se opreste aici. Cele doua companii asigura doar 60% din consumul intern de gaze, restul de 40% vine din Rusia. Pretul pe care il platesc romanii pe gazul rusesc este mai mare decat media europeana, si anume 370 de dolari mia de metri cubi. Firmele autohtone achizitioneaza gazul de la distribuitori la un pret in jur de 250 de dolari mia de metri cubi, adica o medie intre pretul din productia interna si cel din import.

In situatia in care Romania se aliniaza la preturile externe, companiile din tara noastra vor lua gaz mai scump cu 100 de dolari pe mia de metri cubi. Cei mai afectati de aceasta masura sunt companiile din industria chimica, o mare parte din ele fiind controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cele din industria cimentului, adica Lafarge, Carpatcement si Holcim, firmele din industria sticlei, a portelanului si ceramicii, din cea a medicamentelor si maselor plastice si, nu in ultimul rand, producatorii de paine, mari consumatori de gaze naturale. De asemenea, vor fi afectati si consumatorii captivi, care reprezinta 20% din consumul anual de gaze.

Mai exact, sunt 800.000 de locuinte, adica 2,5 milioane de persoane, care se incalzesc cu gaze naturale (centrale termice, arzatoare etc). Mai sunt alte 600.000 de locuinte care sunt termoficate, insa efectele vor fi mai mici pentru ca ei folosesc doar gazul de la aragaz, care reprezinta un consum de 10-15 ori mai mic decat la o centrala termica, si primesc caldura de la o centrala care poate utiliza intr-o masura mai mica drept combustibil gazul natural. Decizia de marire a pretului gazelor la consumatorii casnici este luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Efortul financiar al consumatorilor casnici, la o eventuala marire a pretului, va fi de 240 milioane de dolari numai pentru 2008.

In total, costurile economiei romanesti se ridica aproape la 1,2 miliarde de dolari, adica aproape 1% din PIB. Acesti 1,2 miliarde de dolari vor ajunge in proportie egala la Petrom si Romgaz.

<a href=http://www.gandul.info/actualitatea/ue-ne-cere-sa-scumpim-gazele-in-2008-cu-70.html?3927;2337751/ target=_blank>Gandul</a>