Tiriac, Niculae si Rapotan au facut anul trecut afaceri de peste 500 milioane euro

Marti, 30 Iunie 2009, ora 10:48
1264 citiri
Tiriac, Niculae si Rapotan au facut anul trecut afaceri de peste 500 milioane euro

Doar 36 de companii au obtinut anul trecut in Romania cifre de afaceri de peste 500 milioane de euro, dintre care numai trei sunt controlate de romani.

Primele doua pozitii ale clasamentului sunt ocupate de companii din domeniul petrolier: Petrom si Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia), cu cifre de afaceri de 4,55, respectiv 2,4 miliarde de lei, iar locul trei a fost adjudecat de Automobile Dacia, cu putin peste doua miliarde de euro, iar cel de-al patrulea de combinatul siderurgic Arcelor Mittal Galati, cu 1,84 miliarde.

In topul companiilor cu afaceri de peste un miliard de euro mai figureaza si alte firme din domeniul petrolier. Este vorba de Rompetrol Downstream (pe locul 5, cu 1,7 miliarde de euro), Petrotel Lukoil si Lukoil Romania (pe locurile 9, respectiv 10, cu afaceri cumulate de peste 2,5 miliarde de euro). Sectorul energetic este reprezentat si de Electrica, pe locul 7, de altfel singura companie de stat prezenta in top, cu afaceri de 1,6 miliarde de euro.

Dincolo de "obisnuitii" topului, anul trecut au avut o ascensiune spectaculoasa si firmele din domeniul comertului cu amanuntul si distributiei. Cel mai bine s-a clasat, pe locul 6, Metro Cash & Carry, (1,63 miliarde de euro fata de 1,72 miliarde in 2007), apoi, pe locul 13 vine tare din urma grupul francez Carrefour, a carui cifra de afaceri a urcat de la 866 milioane de euro in 2007 la 1,19 miliarde anul trecut.

Cei doi mari jucatori din domeniul telefoniei mobile, Orange si Vodafone, sunt si ei prezenti in topul intocmit de ZF, pe locurile 8, respectiv 11. Un singur dealer auto, Porsche Romania, a reusit sa prinda coada clasamentului, cu afaceri ce abia depasesc un miliard de euro in 2008.

Singurele trei companii controlate de antreprenori romani care au reusit in 2008 sa deruleze afaceri mai mari de 500 milioane de euro sunt Arabesque (Cezar Rapotan), Interagro (Ioan Niculae) si Tiriac Holdings (Ion Tiriac).

 

 

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#afaceri, #cifra, #companii, #miliarde, #top , #stiri Ioan Niculae