Ioan Niculae: Rafinaria de la Zimnicea poate asigura necesarul Romaniei de bioetanol

Sambata, 07 Noiembrie 2009, ora 11:01
3377 citiri
Ioan Niculae: Rafinaria de la Zimnicea poate asigura necesarul Romaniei de bioetanol

Rafinaria de la Zimnicea, investitie a grupului InterAgro estimata la peste 82 milioane euro, poate acoperi prin productie necesarul total al Romaniei de bioetanol (combustibil ecologic), respectiv circa 100.000 de tone, a declarat vineri, la inaugurarea rafinariei, Ioan Niculae, transmite NewsIn.

"Romania consuma circa 2,2-2,5 milioane tone de benzine pe an, din care, potrivit normelor, 4% trebuie sa fie etanol. Astfel, cu o productie de 275 tone pe zi de bioetanol, intr-un an putem atinge necesarul Romaniei de etanol pentru benzine", a explicat Niculae.

Astfel, rafinaria de la Zimnicea are o capacitate de circa 100.000 de tone de bioetanol pe an sau 125.000 de metri cubi, 70.000 de tone faina de porumb, 70.000 de tone de bioxid de carbon alimentar si circa 6.700 de ulei alimentar.

Cu toate acestea, Aurel Ispas, actionar al companiei Bio Fuel Energy, compania care produce biotenalolul, a declarat ca 99% din productia fabricii va fi destinata exportului, dupa primirea licentei de fabricatie. "Bioetanolul produs de noi va putea fi destinat benzinelor, dar si industriei chimice, avand o puritate de 99,99%.

Asa cum 99% din produsele InterGaro merg la export, la fel va fi si cu bioetanolul produs aici. Daca sunt insa si producatori din tara interesati sa cumpere sigur ca le vom vinde si acestora", a spus Ispas.

Ioan Niculae a adaugat ca, pana in prezent, compania Lukoil s-a aratat interesata sa achizitioneze bioetanol produs in fabrica de la Zimnicea. El a adaugat ca in incinta fabricii se afla si o centrala electrica in cogenerare de 12 megawati pe ora, care produce atat pentru fabrica de la Zimnicea, dar si pentru celelalte fabrici ale grupului Interagro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ioan niculae, #zimnicea, #rafinarie, #bioetanol , #stiri Ioan Niculae