InterAgro vrea sa dea statul in judecata

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 00:46
1577 citiri
InterAgro vrea sa dea statul in judecata

Transportatorul national de gaze Transgaz a informat joi SC InterAgro SA, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, ca nu va mai putea asigura livrarea de gaze catre companie la parametrii conveniti de debit-presiune, iar societatea vrea sa dea statul roman in judecata pentru prejudiciile create, informeaza Newsin.

"In adresa transmisa astazi (joi, n.r.), 16 decembrie 2010, Transgaz arata ca parametrii functionali ai Sistemului National de Transport si siguranta in functionare a acestuia sunt afectati de scaderile semnificative ale temperaturilor la nivelul intregii tari.

In aceste conditii, SC InterAgro SA trebuie sa ia masuri urgente pentru punerea in siguranta a instalatiilor ca urmare de reducerii semnificative a livrarilor de gaze", potrivit unui comunicat emis joi de InterAgro.

Grupul InterAgro a achizitionat deja gazele naturale necesare procesarii si in aceasta luna, astfel ca gazele proprietatea InterAgro sunt directionate catre destinatiile considerate prioritare pentru autoritatile statului.

"Compania a facut eforturi pentru asigurarea cantitatilor de gaze necesare indeplinirii obligatiilor de livrari de ingrasaminte chimice, potrivit contractelor comerciale pe care le are in derulare.

Intreruperile anuntate de Transgaz afecteaza activitatea economica a tuturor combinatelor cu care InterAgro lucreaza.

De aceea, SC InterAgro SA isi rezerva dreptul de a da in judecata autoritatile statului pentru prejudiciile produse", mai informeaza reprezentantii InterAgro SA.

De la 1 noiembrie 2010, nu se mai aplica prevederile Legii nr. 332 din 2009, prin care, "pentru consumatorii eligibili care opteaza pentru statutul de consumator intreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din productia interna".

Aceasta era o forma de compensare a pierderilor pe care acesti consumatori, printre care si combinatele chimice, le suportau in urma intreruperilor in alimentarea cu gaze naturale, ca urmare a directionarii lor pentru incalzirea populatiei.

Incepand cu luna noiembrie, SC InterAgro SA a cumparat gaze "la cos", formula care prevede productie interna de gaze si componenta de import.

Mare parte din gazele naturale achizitionate, inclusiv pentru luna decembrie 2010, sunt platite in avans, acestea urmand ca aiba destinatia stabilita de autoritatile statului. 

#interagro, #gaze, #energie, #ioan niculae , #stiri Ioan Niculae