InterAgro investeste 23 mil euro intr-o fabrica de ulei

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 09:21
2530 citiri
InterAgro investeste 23 mil euro intr-o fabrica de ulei

InterAgro va deschide anul viitor, la Zimnicea, o fabrica de ulei din rapita si floarea-soarelui, care va costa 23 de milioane de euro, bani obtinuti din fonduri europene, a declarat, luni, Ioan Niculae, proprietarul grupului, citat de Mediafax.

"Vom deschide o fabrica de procesare a semintelor oleaginoase care va costa 23 de milioane de euro, investitia fiind deja aprobata si banii provenind din fonduri europene, respectiv din FADR (Fondul Agricol de Dezvoltare Rurala, n.r.). S-a semnat deja contractul de finantare", a spus Nicolae.

El a adaugat ca primele utilaje pentru fabrica vor sosi in luna aprilie. 

Fabrica va avea o capacitate zilnica de prelucrare de 700 de tone de rapita si 500 de tone de floarea-soarelui.

Pe de alta parte, Nicolae intentioneaza sa mareasca anul viitor capacitatea de productie a fabricii de branzeturi pe care o detine la Zimnicea.

Omul de afaceri a spus ca daca in 2008 grupul InterAgro a avut o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro rulajul a scazut anul trecut la 720 milioane de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere pana la circa 1 miliard de euro.

Cu toate ca vremea nefavorabila a afectat productia agricola a grupului, cifra de afaceri a crescut in acest an datorita majorarii substantiale a pretului graului.

"Daca in primul semestru o tona de grau se vindea cu 130 de euro, preturile au crescut cu circa 90% in cateva luni, astfel incat la sfarsitul lui august am vandut graul la 230 de euro tona", a explicat Nicolae.

El vizeaza si proiecte in sectorul energetic, respectiv in centrale de cogenerare, prin investitii de 75 milioane de euro, din care proiecte de 35 de milioane de euro au fost deja realizate. 

Totodata, el a adaugat ca investitiile facute in tehnologie agricola au insumat 14 milioane de euro in ultimul an.

Niculae detine si sase combinate, din care a inchis doua, respectiv Viromet Victoria si Nitroporos Fagaras.

"In fiecare an, din cauza politicii haotice legate de energia electrica, am fost obligati sa oprim combinatele pentru cateva luni. Statul vrea sa lichideze aceasta industrie. Daca mi-as fi inchis toate combinatele, statul ar fi avut o paguba doar de la InterAgro de 600 de milioane de euro in perioada iunie 2009-septembrie 2010", a mai spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interagro, #milioane, #euro, #fabrica , #stiri Ioan Niculae