Firmele bogatilor, executate silit

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 09:38
1664 citiri
Firmele bogatilor, executate silit

Companii detinute de unii dintre cei mai avuti romani au intrat in colimatorul portareilor, care spun ca au inceput executarea silita. Firmele controlate de o parte dintre romanii bogati figurau pe lista marilor datornici ca fiind in executare silita, pe 30 septembrie 2009.

Finantele a publicat lista cu o luna intarziere, astfel incat, intre timp, situatia s-a schimbat. Companiile spun ca, daca nu platesc la timp chiar si un dolar la Fisc, ajung pe "lista neagra".

Unirea, in instanta cu ANAF

Altex, retailerul de electronice si electrocasnice fondat de Dan Ostahie, avea, la finele lui septembrie, o datorie de 1,2 milioane lei, pentru care Finantele trecusera compania la categoria executarilor silite.Ostahie sustine ca restanta a fost platita. "Pe 15 octombrie, Altex Romania nu mai avea niciun fel de datorie la buget.

A fost vorba de plata intarziata a TVA, din cauza reducerii volumului vanzarilor in prima parte a anului. Insa am reusit sa rambursam integral datoria, datorita cresterii vanzarilor in trimestrul trei fata de trimestrul doi cu 6%", ne-a declarat Ostahie. El are o avere estimata la 185-190 de milioane euro, conform "Top 300 Capital".

Desi Unirea Shopping Center figura pe "lista neagra" a Finantelor cu restante de 13,29 milioane de lei, Dan Grigore Adamescu, actionarul majoritar, spune ca procedura de executare silita este suspendata pana la judecare. "Procesul abia a inceput. Primul termen este pe 14.04.2010. Unirea isi plateste luna de luna toate datoriile", ne-a precizat acesta. El are o avere 1,1-1,2 miliarde de euro. Litigiul vizeaza un control al Fiscului contestat in instanta. Pe lista executarilor apar si doua societati controlate de omul de afaceri Ioan Niculae, cu o avere de 1,1-1,15 miliarde de euro.

Amurco era trecuta, la 30 septembrie, cu datorii cumulate la cele patru bugete de stat si asigurari sociale de circa 9,3 milioane lei. Niculae spune ca firma a incheiat un acord cu Directia Finantelor Publice Bacau, de esalonare a datoriilor pe trei luni, octombrie-decembrie. Datoriile Galaxy Tobacco se ridicau, la acea data, la 481 milioane lei. Potrivit acestuia, decizia Finantelor de a imputa aceste datorii este "o prostie", pentru ca cea mai mare parte a acestora provine de dinainte de 2004, fiind sterse prin lege. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
#firme, # TVA, # vanzari, # buget , #stiri Ioan Niculae