Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital

Joi, 05 Decembrie 2024, ora 04:00
732 citiri
Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
Investițiile străine au mers în comerț, imobiliare și industrie. FOTO: Dacia

Investițiile străine au fost constant printre subiectele importante pe agenda politicienilor, dar au căpătat o dimensiune nouă în această rundă de alegeri. În fața unui candidat la funcția de președinte care vorbește în generalități despre creșterea influenței statului și a capitalului autohton în mediul de afaceri din țară, Ziare.com prezintă o parte dintre cifrele care descriu situația investițiilor străine.

De la intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, România a primit anual investiții de miliarde de dolari, arată datele oficiale, citate de Europa Liberă. La finalul anului trecut, soldul investițiilor directe a ajuns la peste 118 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind în capitaluri proprii, conform raportului Băncii Naționale a României.

Anul trecut, investițiile nete din străinătate au reprezentat 2,4% din întreaga producție din economie, iar, în 2021, se situau la peste 4% din PIB, conform unei platforme de specialitate. La nivel de bani investiți în firme, suma participațiilor la capitalul firmelor se ridică la aproape 216 miliarde de lei, până la finalul lunii octombrie 2024, arată un raport al Oficiului Național Registrul Comerțului.

Țările de unde vin cei mai mulți bani

În țară, sunt aproape 270.000 de firme în care investesc și străini. După rezidență, cei mai numeroși sunt italienii, cu 53.500 de firme. Pe locul al doilea sunt germanii, care investesc în peste 26.000 de companii, conform datelor ONRC. Pe al treilea loc sunt investitorii din Turcia, cu peste 19.000 de firme. În materie de capital subscris, clasamentul arată altfel.

Investitorii care stau în Olanda au investit de departe cei mai mulți bani, cu aproape 39,5 miliarde de lei în participații la capital. Cifra este de aproape două ori mai mare decât a germanilor, care au adus peste 20,9 miliarde de lei aport la firme. Împreună, cele două țări sunt responsabile pentru peste 30% din investiții - mai mult de 60 de miliarde de lei. La celălalt capăt al clasamentului se află investitorii care rezidă în Singapore, cu 49,3 milioane de lei investiți în 140 de firme, depășiți destul de consistent de afaceriștii din Arabia Saudită, care au investit puțin sub 100 de milioane de lei în 262 de companii.

După rezidență, primele nouă mari țări de unde vin banii în capitalul firmelor de pe piața românească sunt membre ale UE, pe locul al zecelea aflându-se Elveția, o țară cu înțelegeri economice cu blocul comunitar.

Economia românească mai este legată de Germania și din alte punct de vedere, fiind principalul partener de export al companiilor care activează în România. Acest lucru se datorează mai ales faptului că multe companii germane activează în România, mai ales în industria auto și cele conexe.

În ciuda profilului industrial al exporturilor, investițiile străine sunt mai degrabă în zona de comerț, arată datele ONRC. Aproape 62% din capital a mers către firme care au ca obiect de activitate unul legat de comerțul cu amănuntul sau cu ridicata, respectiv reparația autovehiculelor și a motocicletelor. Cu peste 10%, tranzacțiile imobiliare ocupă locul al doilea. În schimb, în construcții au mers sub 9% din banii investiți, iar în industria extractivă și prelucrătoare au ajuns cam 6,4% din fonduri.

Evoluția din ultimul an

În primele zece luni ale anului, au fost înființate 4.943 de firme cu capital străin, cu un capital total de aproape 17,5 milioane de euro. Cifrele din acest an sunt mult mai mici decât cele din perioadele anterioare, conform datelor ONRC. În aceeași perioadă a lui 2023 au fost înființate 5.850 de firme noi, iar investițiile erau de aproape 7 ori mai mari, ajungând la peste 120,9 milioane de euro. Diferența se datorează unui influx puternic în august anul trecut.

Cifra de afaceri a firmelor cu investiții străine directe a crescut insesizabil anul trecut, față de 2022, până la 273,7 miliarde de euro. Între 2022 și 2021, saltul în cifra de afaceri fusese de peste 30 la sută. Anul trecut a crescut și numărul angajaților din aceste companii, care a ajuns la peste 1,3 milioane de salariați. Efectivul de angajați a înregistrat o creștere de 2,8%. Pentru prima oară, numărul angajaților din aceste întreprinderi a depășit nivelul din 2019, dinaintea pandemiei de coronavirus.

Ca poziție investițională, companiile din România care au făcut investiții străine au băgat cei mai mulți ani tot în România, cu un sold de 3,4 miliarde de euro anul trecut. Pe listă urmează Moldova, cu sub 500 de milioane de euro, Italia, cu 409 milioane de euro și Franța, cu 350 de milioane de euro. Situația aparent ciudată este explicată de BNR ca reflectând fenomenul de „călătorie dus-întors” (în engleză, round-tripping); astfel, capitalul este investit în primă fază într-o altă țară, inclusiv prin entități cu rol administrativ, după care se întoarce în România ca investiție propriu-zisă în companii productive.

Contextul alegerilor

Investițiile străine au intrat sub lupă după ce independentul Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale ajutat inclusiv de declarațiile în care spune că vrea mai puțină dependență de companiile străine, conform Politico. Miercuri, 4 decembrie, mai mulți afaceriști, care conduc sau reprezintă foruri ale patronilor, s-au poziționat de partea contracandidatei lui Georgescu, Elena Lasconi, șefa USR.

...citeste mai departe despre "Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital" pe Ziare.com

Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe români să investească în titlurile de stat: ”Sunt cele mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”
Ministrul Finanțelor îi îndeamnă pe români să investească în titlurile de stat: ”Sunt cele mai rentabile și accesibile pentru toată lumea”
Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, afirmă că România se împrumută la ”cele mai mari dobânzi din zonă”, rata acestora ajungând la aproape 8 procente. ”Noi trebuie să...
#investitii, #investitii straine Romania, #investitori straini Romania, #alegeri 2024, #afaceri, #multinationale , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Noul Cod de urbanism. Vor fi permise garaje, stații de încărcare, chiar și case fără autorizație de construire
  2. Previziunea economică pentru 2025 a lui Warren Buffett, al 6-lea cel mai bogat om din lume
  3. Taxarea progresivă a salariilor, aplicată din 2025. De la ce sumă ar putea crește impozitul pe venit anul acesta
  4. Guvernul Ciolacu analizează și posibilitatea creșterii TVA-ului de la 19%, la 21%: „Un român ajunge să muncească 8 luni dintr-un an doar pentru a-și plăti taxele"
  5. Pensiile vor crește din septembrie. Ce modificări va mai include Bugetul pe 2025 SURSE
  6. Neptun Deep în 2025: Gazele din Marea Neagră cuvenite României nu pleacă din țară. Când începe exploatarea offshore și unde merg concret resursele energetice
  7. Rezervele de gaze ale României se golesc cu o viteză record. Unde exportă țara noastră cele mai multe resurse și care este situația în Europa
  8. ”În 2025 sunt șanse mari să intrăm oficial în recesiune”. Avertismentul unui economist pentru români
  9. Dispar mai multe curse cu trenul. Ce modificări importante au apărut pe rutele CFR din cauza Ordonanței „Trenuleț”
  10. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare