Tehnologiile mobile supravietuiesc crizei

Marti, 03 Februarie 2009, ora 22:47
1903 citiri
Tehnologiile mobile supravietuiesc crizei

Compania americana de analiza Gartner a realizat un raport privind cele mai de succes tehnologii mobile care vor supravietui crizei, deci merita investit in ele chiar si anul acesta.

In total au fost identificate opt tehnologii cu perspectiva de a avea succes, dar acest lucru depinde si de operatorii care le implementeaza si de utilizatorii particulari. Aceste platforme tehnologice vor evolua rapid pina in 2010 si se vor impune pina la urma in piata, sustin analistii.

"Toate tehnologiile mobile se bazeaza pe prezumtia ca industria va continua sa creasca si anul acesta, de aceea trebuie sa le separam pe cele cu un potential real de crestere de cele care incearca sa prinda acest val", explica Nick Jones, analist Gartner.

"Cele opt tehnologii pe care noi le-am ales sunt cele care vor creste in 2009 si vor avea efecte importante in 2010, cand lumea va iesi din criza", a adaugat el.

Gartner pune pe primul loc urmatoarea versiune de Bluetooth, respectiv 3.0, care urmeaza sa apara pe piata anul acesta. Probabil toate produsele electronice de urmatoare generatie vor avea Bluetooth 3.0.

Consuma mai putina energie, are largime de banda mare pentru trafic de date mai rapid. Tehnologi va fi compatibila cu Bluetooth-ul clasic, dar si cu WiFi si UWB (Ultra wide band).

Senzorii de localizare vor fi tot mai cautati pentru echipamente electronice, solutii auto si solutii mobile de navigatie. Solutii folosind GPS sau WiFi devin din ce in ce mai cautate la nivelul gadgeturilor populare.

Tehnologia wireless de viitor pentru retele mobile se numeste 802.11n, care este mult mai rapida decat varianta actuala, 11g, iar asta isi doreste utilizatorul.

Retelele wireless sunt deja populare, iar o crestere a largimii de banda este de dorit pentru aplicatiile multimedia online.

Este prima tehnologie fara fire care se poate compara cu reteaua pe baza de cablu ca performante de transfer.

Tehnologii pentru display sunt tot mai cautate. Ecranele mici trebuie sa redea cantitati imense de informatie, sa fie capabile de performante multimedia si asa mai departe. Apar ochelarii virtuali si alte asemenea aplicatii mobile.

Pentru ca echipamentele mobile sunt tot mai populare, oamenii au nevoie de solutii web mobile, iar dezvoltatorii implementeaza tot mai multe solutii pentru vizionarea site-urilor pe micile ecrane ale terminalelor mobile.

Probabil prin 2010 vor incepe sa apara solutii reale pentru problemele cauzate de accesarea siteurilor pe ecranele de buzunar.

Tehnologiile broadband pentru telefoane mobile vor continua sa creasca indiferent de criza, vestile fiind bune pentru operatori. Dupa terminarea ciclului de dezvoltare HSPA (download si upload rapid pe celular) va incepe implementarea tehnologiei LTE (Long Term Evolution) care va permite dezvoltarea de aplicatii web mai complexe pentru telefon.

O alta tehnologie dezvoltata de companiile din domeniu este Near Field Communications, sistemul care poate fi folosit pentru plata cu telefonul mobil pe post de card bancar.

Ramane de vazut insa daca va avea succes, chiar daca sistemul e promovat de greii industriei.

#c, #criza, #it, #mobile, #tehnologii , #Web