Piata de certificate digitale calificate va creste de trei ori in 2011

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 14:51
2197 citiri
Piata de certificate digitale calificate va creste de trei ori in 2011

Piata de certificate digitale calificate va ajunge la 100.000 de certificate in 2011, de peste teri ori mai mult decat numarul certificatelor utilizate pana in prezent, a declarat directorul departamentului Dezvoltare Afaceri in cadrul certSIGN, Adrian Floarea. 

"Estimam ca aceasta piata va creste de cel putin trei ori in acest an, la circa 100.000 de utilizatori de certificate, in conditiile in care in prezent sunt utilizate intre 25.000 si 30.000 de certificate digitale calificate in Romania.

Credem ca, pana la sfarsitul anului viitor, piata va mai creste cu 50.000-60.000 de utilizatori de certificate", a mentionat Floarea. Acesta a adaugat ca certSIGN detine peste 50% din piata actuala de certificate in ceea ce priveste relatia cu ANAF, in conditiile in care din octombrie 2010 si pana in prezent a emis peste 15.000 de certificate digitale calificate.

"Pana la finalul anului, ne propunem sa detinem cel putin 75% din piata", a spus Floarea.

Semnatura electronica este un instrument simplu pentru asigurarea celor trei cerinte de securitate a unui document electronic: autenticitate, integritate si nerepudiere (persoana care a semnat nu poate nega ulterior aceasta actiune n.r.).

"Certificatul digital utilizat pentru crearea semnaturii electronice este, la randul sau, un mecanism simplu dar sigur de asigurare a identitatii unei persoane in mediul electronic", a mentionat Floarea.

Reprezentantul certSIGN a mai spus ca oricare companie care emite mai mult de 300 de documente pe hartie pe an are nevoie de un certificat digital pentru a-si optimiza costurile.

"Certificatele digitale emise de certSIGN asigura crearea de semnaturi electronice cu valoare legala si identifica site-urile web, fiind de incredere pentru utilizatorii de internet.

Toate aplicatiile pe care le furnizam sunt operabile la nivel international", a mai spus reprezentantul certSIGN.

Totodata, Floarea a precizat ca documentul semnat electronic are aceeasi valoare in justitie ca documentul semnat olograf.

certSIGN, companie membra a Grupului UTI, este Furnizor de Servicii de Certificare Acreditat, conform Legii 455/2001 privind semnatura electronica. Ordinul ANAF 2520/2010 a fost catalizatorul care a determinat un numar mare de intreprinderi mijlocii sa depuna declaratiile fiscale in format electronic.

A urmat Declaratia unica 112 si Ordinul CNAS 28/2011 privind realizarea raportarilor de catre medici si farmacisti in format electronic, sustin reprezentantii companiei.

Depunerea prin internet a declaratiei unice devine obligatorie. Astfel, conducerea ANAF a decis stabilirea unei perioade de tranzitie de sase luni in care administratia fiscala sa preia declaratiile si in forma fizica.

Pana la 1 iulie 2011, contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu.

Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati (certSIGN, DigiSign sau TransSped) si inrolarea acestuia la organele fiscale.

Dupa 1 iulie, depunerea prin internet devine obligatorie.

Pana la 1 februarie 2011 au fost inrolate 18.000 de certificate digitale calificate pentru un numar de 73.000 de contribuabili dintr-un total de circa 470.000 de angajatori, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procedura declaratiei unice a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar - fiscale si prin Hotararea Guvernului 1397/2011 privind continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificate digitalecertsign, # document electronic, # utilizatori de internet , #Web