Pericolele WWW. Despre parole, internet pe mobil si retelele sociale

Luni, 10 Februarie 2014, ora 09:50
2693 citiri
Pericolele WWW. Despre parole, internet pe mobil si retelele sociale

Internetul este foarte accesat in prezent, cand o treime din persoanele de pe glob sunt online, insa multi dintre utilizatori sunt departe de a fi constienti de riscurile si pericolele de pe World Wide Web, iar aceasta abordare ii duce direct in bratele infractorilor.

In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a numarului de programe malware si atacuri asupra utilizatorilor de computere si dispozitive cu Android, conform producatorului de solutii de securitate G Data.

"Utilizatorii de Internet au nevoie sa stie foarte clar despre pericolele de pe Internet. Doar stiind ce trucuri si inselatorii folosesc infractorii, se vor putea proteja singuri," a spus Eddy Willems, G Data Security Evangelist, intr-un comunicat remis Business24.

Datele personale, cele mai cautate de infractorii cibernetici

Atacatorii ii vizeaza pe utilizatorii neavizati, in special pentru a le subtiliza datele personale, de genul parolelor pentru magazine online, conturi bancare sau casute de email.

"Infractorii tintesc informatii pe care le pot folosi pentru a face bani pe piata neagra.Parintii ar trebui sa nu se gandeasca doar la propria securitate, ci si la securitatea copiilor lor. In afara utilizarii unei solutii de securitate si instalarea actualizarilor de program disponibile, ei ar trebui sa fie vigilenti cand utilizeaza Internetul', a adaugat Willems.

Pentru evitarea problemelor aparute, conform G Data, utilizatorii trebuie sa fie protejati de programe de securitate. O solutie puternica de securitate este o parte din echipamentul de baza al oricarui computer conectat la web. Acesta trebuie sa includa, pe langa protectia antivirus, si un filtru antispam, firewall si protectie in timp real impotriva amenintarilor online.

De asemenea, bresele de securitate este necsar sa fie inchise. Mai exact, utilizatorii trebuie sa foloseasca actualizarile pentru a fi sigur ca sistemul de operare, programele si aplicatiile utilizate sunt actualizate permanent. Aceasta ii va ajuta pe utilizatori sa inchida bresele ce pot fi exploatate de infractori.

Pentru evitarea accesarii link-urilor incluse sau a fisierelor atasate in mesajele spam, este necesara ca acestea sa fie sterse.

Parole sigure

O alta problema majora este parola folosita la diferite conturi online. Pentru oricare dintre acestea, de exemplu retele sociale si provideri de servicii de email, trebuie sa fie folosite parole diferite ce constau in combinatii lipsite de logica ce includ numere, litere mici si majuscule.

De asemenea, utilizatorii ar trebui sa-si salveze datele importante, astfel incat sa poata fi restaurate dupa o eventuala distrugere a sistemului sau in urma unei infectari. Solutiile comprehensive de securitate includ de regula si un modul de backup.

Pe langa acestea, parintii trebuie sa-si invete copiii cum sa utilizeze Internetul in siguranta. Modulul de control parental usureaza sarcina parintilor si previne accesarea site-urilor cu continut inadecvat, de genul droguri, violenta sau sex.

Smartphone-uri si tablete

O aplicatie de securitate este esentiala pentru dispozitivele cu Android. Aplicatia trebuie sa ofere o protectie adecvata impotriva aplicatiilor malware.

Pe langa acestea, aplicatiile ar trebui descarcate doar din surse de incredere, precum Google Play for Android. Cand selectati o aplicatie, trebuie sa acordati atentie autorizarilor pe care le cere.

O alta masura care poate evita problemele de securitate este activarea functiilor Bluetooth si GPS doar la nevoie. Cel mai bine este ca acestea sa fie dezactivate dupa utilizare.

Retele sociale

Pe retelele sociale, nu toti iti sunt prieteni. Este recomandat ca utilizatorul sa accepte cererile de prietenie doar daca stie dinainte cine este in spatele acestora.

De asemenea, trebuie sa fie atent la URL-uri scurte.

Link-urile abreviate pot conduce catre o capcana malware. Utilizatorii ar trebui sa trateze cu suspiciune si sa nu acceseze URL-urile primite de la necunoscuti.

Si, nu in ultimul rand, nu utilizatorii trebuie sa nu dezvaluie prea multe depre propria persoana.

#securitate internet, #atacuri informatice, #solutii securitate , #Web