Moment istoric in Internet: primele adrese web scrise cu caractere non-latine

Sambata, 08 Mai 2010, ora 02:27
1790 citiri
Moment istoric in Internet: primele adrese web scrise cu caractere non-latine

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a lansat sistemul care permite introducerea adreselor web scrise cu caractere non-latine, un "moment istoric" in lumea online, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax.

Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite sunt primele state care vor avea "coduri de tari" cu caractere arabe. Aceasta este prima initiativa care va permite scrierea adreselor web in limba chineza, thailandeza si tamila.

Peste 20 de tari au cerut aprobare pentru domenii internationale de la ICANN. Reprezentantii ICANN au declarat ca aceste noi domenii sunt "diponibile in prezent", precizand ca trebuie puse la punct niste detalii inainte ce aceste adrese sa functioneze corect pentru toata lumea.

Totusi, au precizat ca este vorba, in principal, de "formalitati". Tina Dam, Senior Director pentru domenii internationale la ICANN, a declarat ca aceasta este "cea mai importanta zi" de la lansarea internetului si pana in prezent, adaugand ca "este o zi mare pentru ICANN, dar si pentru cele trei tari arabe care sunt primele care vor beneficia de astfel de domenii.

Pe de alta parte, Rod Beckstrom, presedintele ICANN, a descris acest moment ca fiind istoric.

Unul dintre primele site-uri care va avea adresa integral formata din caractere arabe este cel al Ministerului egiptean al Comunicatiilor. Tarek Kamal, ministrul egiptean al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, a declarat ca trei companii egiptene au fost primele care au primit licente pentru domeniul ".masr", scris cu caractere arabe.

"Masr" inseamna Egipt in araba. Kamal a descris acest moment ca fiind unul "de rascruce" in istoria internetului.

Pe de alta parte, Tina Dam a mai explicat ca initiativa se refera la "introducerea unei mari parti a lumii noastre pe internet". Oficialii ICANN au dat avertizari ca domeniile IDNs (Internationalised Domain Names) nu vor fi accesibile imediat pe toate computerele.

Ei au mai precizat ca au primit 21 de cereri pentru IDNs, in 11 limbi diferite, printre care, rusa, chineza si thai. Introducerea numelor de domeniu non-latine pe internet reprezinta cea mai mare provocare cu care se confrunta online-ul de la aparitia primelor retele de calculatoare, in urma cu 40 de ani.

Planurile pentru lansarea numelor de domeniu de tip IDNs au fost aprobate initial in cadrul unei reuniuni, care a avut loc in iunie 2008, de atunci fiind derulate teste ale sistemului.

Aceasta decizie deschide calea pentru modificarea DNS (Domain Name System), astfel incat acesta sa poata recunoaste si traduce caracterele non-latine. Sistemul DNS actioneaza in mod similar unei carti de telefon, transformand numele de domenii in adrese IP (Internet Protocol), care constau in serii de numere ce pot fi citite de computere.

La inceputurile internetului, limba vorbita de utilizatori nu reprezenta o problema, in conditiile in care majoritatea vorbeau engleza si scriau in limbi care se bazeaza pe alfabetul latin. 

#internet, #adrese web, #caractere arabe , #Web

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Experții confirmă: Cum să îți îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Cele mai importante reguli
  2. Hoții au furat primul transport de telefoane Realme GT 6. Lansarea dispozitivului, în pericol să fie amânată
  3. Samsung revine cu noi funcționalități în actualizarea One UI 6.1.1. Ce oferă gigantul tech
  4. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  5. Google Chrome lansează o funcție extrem de utilă, disponibilă pentru utilizatorii de Android
  6. Ce înseamnă Google? Surpriza din spatele numelui celui mai popular motor de căutare
  7. Vești bune pentru șoferi! Android Auto lansează o nouă aplicație așteptată
  8. Răspunsurile înfricoșătoare ale unui preot creat de AI. Ce „sfaturi” le dădea robotul credincioșilor
  9. Apple pregătește iPhone 17 Slim, cel mai subțire și ușor model de până acum
  10. Japonia anunță o investigație oficială pe subiectul OZN. Ce incidente au fost raportate în regiune