"Laptop-ul de 100 de dolari"

Miercuri, 31 Octombrie 2007, ora 10:16
1301 citiri
"Laptop-ul de 100 de dolari"

Conform BBC, Uruguay devine prima tara care implementeaza programul "Un laptop pentru fiecare copil", printr-o comanda de 100.000 de unitati, care ar putea fi urmata de o alta comanda de 300.000 de unitati, destinate elevilor din tara sud-americana."Laudam Uruguay pentru ca devine prima tara care ia masuri concrete pentru a furniza laptop-uri tuturor elevilor si profesorilor si astept ca si alte tari sa-i urmeze exemplul", a declarat fondatorul organizatiei care se ocupa de proiect, Nicholas Negroponte.

Proiectul OLPC (One Laptop for a Child - "Un laptop pentru fiecare copil") urmareste sa vanda laptop-ul la 100 dolari sau chiar mai putin. Totusi, de anul trecut pretul laptop-ului a crescut si a ajuns in prezent la 188 dolari.

Initial, laptop-ul va fi distribuit in jumatate din cele 19 regiuni ale Uruguayului. "Vom acoperi restul tarii cel tarziu in 2008, iar in Montevideo in 2009", a spus presedintele organizatiei, Miguel Brechner.

Initiativa OLPC ofera laptop-uri de platic verde cu alb ce pot fi alimentate prin rotirea unei manivele atunci cand nu pot fi conectate la priza.

Proiectul, demarat in 2004, e o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie.

Laptop-ul dezvoltat de MIT are un procesor de 366 megaherti si este prevazut cu sistem de conectare wireless (fara fir). Nu are hard disk, ci foloseste o memorie flash de 512 MB si permite atasarea de memorie suplimentara prin USB. Sistemul de operare e o versiune simplificata a sistemului Linux. Fiecare laptop XO are instalate un program de navigare pe web, un procesor text si un program pentru accesarea fluxurilor RSS (Real Simple Syndication - un sistem de distribuire a informatiei pe web folosit de multe site-uri).



Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.