Kaspersky Lab avertizeaza impotriva troianul ZeuS

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 13:52
1284 citiri
Kaspersky Lab avertizeaza impotriva troianul ZeuS

Un raport al Kaspersky Lab pentru luna octombrie arata ca troianul ZeuS a fost cel mai des folosit tip de malware pentru furtul datelor confidentiale si cel mai bine vandut pe piata neagra online, ca urmare a faptului ca este simplu de configurat si de folosit pentru lansarea de atacuri cibernetice, precizeaza NewsIn.

"Virus.Win32.Murofet, identificat la inceputul lunii octombrie, genereaza automat nume de domenii web care apoi sunt utilizate pentru a extinde botnet-ul ZeuS.

Link-urile de download si fisierele executabile ZeuS sunt generate folosind data si ora de pe computerul-victima: virusul obtine anul, luna, ziua, ora si minutul din sistem, genereaza doua cuvinte duble, adauga un nume popular de domeniu web si completeaza apoi cu "/forum" sfarsitul link-ului", au explicat reprezentantii companiei.

De asemenea, o alta tendinta a lunii octombrie o reprezinta cresterea popularitatii programelor de arhivare false. Acestea se prezinta ca fiind aplicatii freeware foarte populare sau instrumente care ajuta la indepartarea cererii de licentiere a soft-urilor legale.

Imediat ce utilizatorul executa un astfel de program este rugat sa trimita un SMS la un numar premium pentru a obtine acces la continutul arhivei.

In majoritatea cazurilor, dupa ce SMS-ul este trimis, utilizatorul primeste instructiuni despre cum poate folosi un tracker de torrente si/sau un link.

"Exista foarte multe scenarii de acest fel, insa rezultatul este acelasi", a declarat Senior Virus Analyst la Kaspersky Lab, Vyacheslav Zakorzhevsky.

El a adaugat ca "victima ajunge sa plateasca bani si nu primeste fisierul promis. Acest tip de frauda este relativ nou, fiind intalnita pentru prima oara in urma cu doar cateva luni. De atunci, insa, a starnit interesul infractorilor cibernetici", a incheiat acesta.

Kaspersky Lab a blocat lunar, incepand cu iulie 2010, peste un milion de incercari de infectare prin acesta modalitate. Specialistii companiei sfatuiesc utilizatorii sa evite accesarea de link-uri care conduc la continut web suspect.

#kaspersky, #lab, #malware, #troian, #virus , #Web