Domenii periculoase de pe internet

Joi, 05 Iunie 2008, ora 11:05
1983 citiri
Domenii periculoase de pe internet

Cand navigam pe internet in cautarea unor pagini web sigure, nu toate domeniile sunt la fel. Companiile care atribuie adrese pentru pagini web par sa faca mai multe concesii in privinta securitatii in anumite domenii decat in altele, a concluzionat un raport prezentat miercuri de catre producatorul de programe antivirus McAfee Inc.McAfee a descoperit ca domeniile cele mai periculoase sunt ".hk" (Hong Kong), ".cn" (China) si ".info" (informatii).


McAfee a constatat ca 19.2% dintre paginile ".hk" testate, 11,8% dintre paginile ".cn" si 11,7% dintre cele ".info" sunt periculoase sau potential periculoase pentru vizitatori, informeaza The New York Times, citat de AP.


Putin peste 5% dintre paginile din domeniul ".com", cel mai popular domeniu din lume, au fost identificate ca fiind periculoase.


Tot mai multi infractori virtuali si programatori de virusi se pot bucura de prezenta online in conditiile in care companiile de inregistrare a domeniilor reduc cerintele pentru inregistrarea unui site cu scopul de a-si mari profitul. Raportul nu identifica acele companii de inregistrare a domeniului pe care McAfee le considera responsabile pentru aceste scapari.


In afacerea de inregistrare a domeniilor opereaza sute, poate chiar mii de companii; unele sunt mari si cu renume, altele mici si mai putin cunoscute, oferindu-si serviciile ieftin si cu verificari superficiale sau chiar inexistente pentru a atrage cat mai multi clienti.


Faptul ca infractorii de pe internet se indreapta spre domenii cu tarife mai scazute si cerinte mai putine nu este un lucru nou.

Ceea ce incearca sa faca raportul McAfee "Mapping the Mal Web", aflat la cel de-al doilea an, este sa identifice domeniile cu cea mai mare concentrare de pagini web riscante.


Serverele pentru ".hk" si ".cn" nu trebuie sa fie in China; operatorii de pagini web le pot inregistra de oriunde pentru a tinti diferite zone geografice.

Printre domeniile riscante se numara si ".ro" (Romania), cu 6,8%, si ".ru" (Rusia), cu un procent de 6% dintre site-uri considerate periculoase.


Shane Keats, analist cercetator la McAfee si principalul autor al raportului, a declarat ca cresterea numarului de pagini inregistrate pe domeniile ".hk" si ".cn" fata de raportul de anul trecut a fost cauzata in parte de o colectare mai buna a datelor de catre McAfee pentru aceste domenii.


"Sfatul meu in legatura cu navigarea pe internet este urmatorul: daca sunteti cu adevarat disperati sa gasiti Prozac ieftin si adresa de web a farmaciei se termina in ".cn", opriti-va. Pur si simplu opriti-va", a spus Keats. "Cautati un alt loc de unde sa luati Prozac".


Multe fraude de pe internet au fost comise prin intermediul unor pagini web false pentru produse farmaceutice.


Raportul McAfee se bazeaza pe rezultatele provenite in urma testarii a 9,9 milioane de pagini web de pe 265 de domenii. Testele urmareau identificarea unor coduri periculoase, a reclamelor excesive si a formularelor de completat, care sunt in realitate instrumente pentru colectarea adreselor de e-mail.

Keats a declarat ca administratorii domeniilor care sunt mult mai stricti cu verificarea proprietarilor paginilor de internet au mai putine astfel de pagini periculoase care le folosesc serviciile.


Domeniile cel mai putin riscante, potrivit raportului McAfee, sunt urmatoarele:


- ".gov" (utilizare guvernamentala), cu 0,05% pagini suspecte;

- ".jp" (Japonia), cu 0,1%;

- ".au" (Australia), cu 0,3%.