Creatorul Internetului critica spionajul electronic: Este infiorator si prostesc

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:59
2425 citiri
Creatorul Internetului critica spionajul electronic: Este infiorator si prostesc
Sir Tim Berners-Lee, creatorul protocolului World Wide Web

Informaticianul britanic Sir Tim Berners-Lee, care a creat sistemul world wide web, a declarat ca spargerea criptarilor de catre agentiile de spionaj britanice si americane este "infioratoare si prosteasca".

Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca aceasta practica a subminat eforturile in cadrul luptei impotriva infractiunilor cibernetice si in cadrul razboiului cibernetic. El a indemnat totodata la o "dezbatere publica sincera si completa" pe tema supravegherii pe Internet, relateaza BBC News online.

Aceste declaratii apar in contextul in care o Comisie parlamentara urmeaza sa ii audieze pe sefii agentiilor britanice de spionaj - GCHQ, MI5 si MI6 - impreuna, intr-o sedinta publica, pentru prima data.

In opinia lui Sir Tim Berners-Lee, sistemul de verificare si control al GCHQ si contrapartii sale americane NSA - ale caror activitati de spionaj au facut obiectul unor dezvaluiri provenind de la fostul consultant al serviciilor americane de informatii Edward Snowden - a esuat.

De asemenea, el apreciaza ca agentiile au slabit securitatea online spargand criptarile folosite de utilizatorii de Internet pentru a-si proteja datele private si ca acest lucru este totodata o tradare din partea industriei tehnologiei. Din contra, acoperirea media a dezvaluirilor lui Snowden "a fost in interesul public si a scos la lumina o serie de probleme importante care necesita acum o dezbatere completa si sincera", a subliniat celebrul informatician.

Comisia parlamentara pentru Informatii si Securitate (ISC) urmeaza sa ii chestioneze pe Sir Iain Lobban- directorul GCHQ, Andrew Parker - directorul general al MI5 si pe Sir John Sawers - seful MI6.

Ei vor fi chestionati pe tema dezvaluirilor lui Snowden, dar si cu privire la subiecte din domeniul amenintarilor teroriste si securitatii cibernetice. In schimb, cei trei nu vor fi intrebati despre detalii ale unor tehnici de spionaj si despre operatiuni in curs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spionaj electronic, #creator internet spionaj online, #siguranta date electronice, #lupta infractiuni cibernetice, #supraveghere internet , #Web