Cloud Computing: O solutie pentru companiile care vor sa castige un avantaj competitiv

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 08:25
4994 citiri
Cloud Computing: O solutie pentru companiile care vor sa castige un avantaj competitiv
Arthur De Pauw, Director Tehnic, Amaris

Deja o solutie imposibil de ignorat in domeniul IT, Cloud Computing-ul permite companiilor sa-si externalizeze datele, posta electronica, fisierele precum si alte aplicatii catre platforme virtuale prin intermediul unor servere in retea care sunt accesibile oricand si de oriunde, atat timp cat exista o conexiune functionala la Internet.

Impactul Cloud Computing-ului este de asa natura incat aduce schimbari nu numai in ceea ce priveste performantele globale ale unei companii, dar si organizarea interna a acesteia din urma, in special a departamentului IT. Aceasta oportunitate modifica paradigma practicilor obisnuite de backup, aducand instrumente noi si perspective de evolutie pentru companiile care aleg sa o utilizeze.

O solutie avantajoasa si flexibila

Mentenanta serverelor, dispozitivele de stocare, retelele sau soft-urile de virtualizare, infrastructura IT voluminoasa: toate aceste elemente reprezinta o investitie si un buget colosal pentru departamentul IT. Solutia Cloud Computing faciliteaza evitarea acestor costuri - eliberand utilizatorul de investitia de capital - si, mai mult, se adapteaza perfect nevoilor specifice ale fiecarei companii.

Exista 3 tipuri de Cloud: Saas (Software as a Service, administrarea Cloud-ului facandu-se de catre furnizor), Paas (Platform as a Service, implementare automatizata a aplicatiilor) si Iaas (Infrastructure as a Service, servere disponibile si utilizabile direct de catre client). In toate cele 3 cazuri, facturarea se face la consum. Clientul poate deci sa-si ajusteze si varieze serviciile prestate, sa-si acceseze datele de la locul de munca si implicit sa se adapteze pe loc la imperativele activitatii sale.

De exemplu, soft-urile nu mai sunt instalate la client si administrarea se efectueaza intr-un singur loc, de fiecare data acelasi: in locatiile furnizorului. Toate datele sunt disponibile imediat ce utilizatorul are acces la internet, spre deosebire de cazul unui spatiu de stocare clasic, pentru care accesul la intranet este obligatoriu inainte de a avea acces la date.

Alegand sa externalizeze anumite resurse IT, compania is poate concentra toata atentia pe activitatea sa si pe competentele sale de baza. Totodata, departamentul IT intra la randul lui intr-un proces de dezvoltare tehnologica si nu mai pierde timp cu mentenanta tehnica (nu doar putin productiva, dar si costisitoare) a sistemelor sale de informatii.

Cloud privat sau Cloud public?

Un numar insemnat de companii au inteles deja avantajele unei astfel de formule si se adapteaza in functie de propriile nevoi. Dar acest pas implica si intrebarea: ce tip de solutie sa adopt? Cloud public sau privat? Ceea ce poate parea cea mai potrivita solutie pentru o companie poate fi cel mai putin potrivita pentru o alta.

Cloud-ul public este solutia cel mai raspandita in cadrul companiilor si totodata cea mai interesanta pentru structurile mici; infrastructura IT a clientului e gazduita direct la furnizor, ceea ce reduce costurile pentru crearea unui departament IT.

Pentru alte companii, Cloud-ul public favorizeaza externalizarea de continut cu ocazia proiectelor noi. Exista totusi si companii care raman reticente ideii de a-si externaliza datele sensibile, continuand sa prefere o solutie interna.

In ceea ce priveste Cloud-ul privat, el este preferat de marile grupuri. Companiile pastreaza un centru de date virtualizat, conectat direct la internet. Acesta permite accesul la date chiar si atunci cand clientul nu este conectat la intranet (spre deosebire de centrele de date traditionale). Companiile in cauza opteaza deci pentru un Cloud care le faciliteaza dezvoltarea activitatii si mai ales, care limiteaza costurile de mentenanta.

Securitatea datelor: alegerea furnizorului si backup-ului

In ceea ce priveste alegerea serviciului cel mai bine adaptat nevoilor si constrangerilor bugetare unei companii anume, asta tine de compania in cauza. Insa nu trebuie uitate aspectele ce tin de securitate precum si cele tehnice si juridice.

Inainte de a lua o decizie, compania trebuie sa studieze cu atentie structura diferitelor oferte si tipuri de Cloud Computing. Trebuie totodata sa analizeze prestatia furnizorului cu privire la controlul datelor si la metodele de recuperare, pentru a verifica daca furnizorul respecta normele de securitate si prezinta garantii suficiente in termeni de reputatie si stabilitate financiara: de exemplu, o certificare de conformitate cu ISO 27001 realizata de o companie de renume este o garantie fara echivoc a calitatii. Este de asemenea recomandat un research pentru a afla numele diferitilor clienti ai furnizorului in cauza.

Securitatea este un aspect ce nu trebuie neglijat, care intareste Cloud Computing-ului. Spre deosebire de unitatile IT traditionale, in cazul carora backup-ul datelor se face local si care prezinta astfel numeroare riscuri (distrugere, alte daune, furt), Cloud-ul inregistreaza datele pe servere care au la randul lor un backup si care se afla intr-un centru de date special conceput pentru a face fata diferitelor amenintari.

Companiile care nu sunt echipate cu solutii de Cloud Computing petrec de 4 ori mai mult timp decat cele care au apelat la Cloud pentru a solutiona problemele cauzate de pierderea de date. Cu o solutie de Cloud Computing, recuperarea se face cu usurinta pentru ca datele au fost salvate in prealabil pe un server remote.

Provocarile Cloud-ului

Atat timp cat temerile legate de securizarea Cloud-ului nu sunt definitiv excluse, este dificil sa beneficiezi pe deplin de avantajele virtualizarii. Mai mult ca oricand, Cloud-ul invita acum profesionistii in domeniu sa analizeze atat perspectivele de evolutie, cat si asteptarile clientilor lor potentiali.

Pentru a raspunde acestor asteptari, tehnicile de criptare sunt pe cale sa revolutioneze piata si sa modifice relatiile dintre companii si furnizori. Criptarea homomorfica ('Homomorphic Encryption') face parte dintre aceste solutii asteptate.

Prin intermediul acestei solutii, clientii vor putea trimite date criptate catre Cloud-ul lor, date care vor fi procesate si stocate fara a fi inteligibile sau alterate de catre furnizor. Un progres adecvat, avand in vedere ca principalele critici la adresa Cloud Computing-ului ridica probleme legate de politicile de confidentialitate.

Departe de a-si fi atins limitele dezvoltarii sale, Cloud-ul are de infruntat numeroase provocari. Furnizorii trebuie sa se mobilizeze pentru a raspunde exigentelor unei sfere antreprenoriale dinamice si in continua cautare de competitivitate.

Articol semnat de Arthur De Pauw, Director Tehnic in cadrul companiei Amaris

#cloud computing companii, #avantaje cloud computing , #Web