Cele mai scumpe domenii web din lume

Marti, 16 Octombrie 2007, ora 12:41
2213 citiri
Cele mai scumpe domenii web din lume

Licitatiile pentru ele incep de la cateva sute de mii de dolari si se inchid prin achizitii de milioane. Nu, nu sunt diamante sau opere de arta rare, ci doar... domenii de internet. Unele nume de domenii sunt atat de dorite, incat anumiti oameni sunt dispusi sa plateasca sume surprinzatoare pentru a le detine.

A inceput licitatia la 300.000 de dolari si s-a vandut pentru 1,8 milioane - este vorba despre domeniul Seniors.com, vandut in vara la o licitatie din New York. Potrivit Forbes, cele 218 domenii scoase la licitatie in acea seara s-au dat pentru o suma totala de aproape 11 milioane de dolari.

"Sex-ul" se vinde

Cresterea advertising-ului pe internet si epuizarea de variante de nume fac ca preturile URL-urilor (adreselor de internet) sa creasca nemaivazut. Numai in ultimii doi ani s-au incheiat 5 dintre cele mai importante tranzactii de acest fel. Cea mai mare suma obtinuta la o vanzare a luat-o un domeniu cu un nume care pe cativa probabil i-a surprins, atunci cand l-au vazut la vanzare, si anume Sex.com, care s-a dat pentru 12 milioane de dolari! Acesta a fost urmat tot de un domeniu "de profil" - Porn.com, care a obtinut in vara aceasta 9,5 milioane de dolari. Urmatoarele in ordinea valorii au fost Business.com (7.5 milioane in 1999), Diamond.com (7.5 milioane in 2006) and Beer.com (7 milioane in 1999).

Cautarea pe motoare, unul dintre criteriile principale la alegerea domeniului

In perioada dezvoltarii tehnologice din anii '90, cele mai bine vandute domenii erau cele cu nume de brand. Acum, insa, situatia s-a schimbat: nu mai conteaza cat de sonor e numele domeniului tau, ci cat de cautat pe internet sunt cuvantul sau partile de cuvant care il compun. Sa zicem ca vreti sa cumparati un domeniu care se numeste "Palariidepiele.com". Poate ca nu va intereseaza in niciun fel sa vindeti respectivul produs, insa pentru ca numele este extrem de descriptiv, sansele ca el sa apara pe motoarele de cautare sunt mari.

Astfel, in ultima vreme sa detii domenii a devenit o afacere, un fel de business imobiliar virtual. Detinatorii de domenii se comporta ca niste agenti imobiliari - vand domeniile ca pe apartamente, sau le pastreaza si iau chirie pe ele.

Cu toate acestea, sa nu credeti ca toate domeniile se vad la preturi exorbitante, insa atunci cand cineva vinde unul, isi recupereaza cu usurinta banii pe care i-a dat pe achizitie si pe intretinere si scoate si un profit.

Cele mai scumpe domenii

1. Sex.com - 12 milioane dolari

Domeniul a fost inregistrat initial in 1994 de Gary Kremen, un vanzator de programe din Silicon Valley, si a fost dat in 2005, intr-o vanzare privata, firmei Escom LLC din Boston, in schimbul unei combinatii de bani gheata si actiuni.

2. Porn.com - 9,5 milioane dolari

Prin cumpararea acestui domeniu, MXN Limited a intrat in industria pornografica. Este cea mai mare vanzare de domeniu web care s-a facut in intregime in bani gheata.

3. Business.com - 7.5 milioanedolari

A fost vandut in 1999 firmei ECompanies Venture Group, condusa de fostul director de la Disney, Jake Weinbaum. In ciuda numelui, insa, domeniul nu a scapat de "boom-ul dot-com", iar acuma este un site de link-uri.

4. Diamond.com - 7,5 milioane dolari

Acest site, impreuna cu inventarul sau de bijuterii, a fost vandut catre Ice.com, un retailer online, in 2006, care a platit cu bani gheata si a mai dat inca 2 milioane de dolari pentru colectia de bijuterii.

5. Beer.com - 7 milioane dolari

Detinut initial de Bill Fisher, un deyvoltator de site-uri care a avut si Budweiser.com si Guinness.com, si vandut catre producatorul de bere Interbrew. In prezent, site-ul are un continut mai deocheat si se adreseaza publicului masculin.

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.