Anonymous isi retrage sprijinul fata de WikiLeaks

Sambata, 13 Octombrie 2012, ora 18:00
2092 citiri
Anonymous isi retrage sprijinul fata de WikiLeaks
Foto: thefleece.com

Gruparea de activisti pe internet Anonymous si-a retras sprijinul fata de WikiLeaks, organizatie fara scop lucrativ fondata de Julian Assange pe care o sustinuse neconditionat in ultimii doi ani, scrie in editia online publicatia britanica Financial Times.

Calificand proiectul WikiLeaks drept 'Spectacolul unui singur om, Julian Assange' si numind despartirea 'sfarsitul unei ere', Anonymous a postat pe Twitter: A fost o idee geniala, distrusa de orgolii'.

Hackerii de la Anonymous au sarit in ajutorul WikiLeaks in decembrie 2010, cand site-ul s-a confruntat cu o adevarata 'blocada economica', si au provocat intreruperi pe site-urile web pe care le-au atacat - MasterCard, Visa si PayPal. Totodata, Anonymous a ramas loial lui Assange si site-ului acestuia pe parcursul intregii batalii juridice privind extradarea lui Assange pe fondul unor acuzatii cu tenta sexuala.

Ceea ce a declansat furia celor de la Anonymous a fost un mesaj postat in aceasta saptamana pe site-ul WikiLeaks potrivit caruia utilizatorii site-ului erau invitati sa faca donatii inainte de a avea acces la documente secrete referitoare la candidatul republican la postul de presedinte al SUA, Mitt Romney, dar si la alte arhive. Anonymous a descris solicitarea drept 'prostitutie'.

'In ultima vreme ne-am facut griji in legatura cu calea pe care a apucat-o WikiLeaks. In ultima luna, accentul s-a mutat tot mai mult de la documentele secrete propriu-zise si de la lupta pentru libertate si informare catre Julian Assange... Dar WikiLeaks nu este - sau nu ar trebui sa fie - doar despre Julian Assange', se mentioneaza intr-un mesaj online postat vineri noaptea de Anonymous.

Ultima picatura ce a umplut paharul Anonymous, care a sprijinit deopotriva miscarea Occupy Wall Street si Primavara Araba, atacand totodata companii precum Sony si News Corp, pare sa fi fost cina din aceasta saptamana pe care Assange a luat-o cu starul muzicii pop Lady Gaga.

'Ne bucuram mult pentru el personal, dar pentru noi nu este de prea mare interes. Noi suntem mai interesati in guverne transparente si in scoaterea la iveala a documentelor si informatiilor pe care acestea vor sa le ascunda de public', a scris Anonymous in postarea sa.

WikiLeaks a raspuns pe Twitter, cu mesajul: 'Va multumim ca ati atras atentia asupra campaniei noastre de donatii, dat fiind ca ne confruntam cu costuri foarte mari in tribunalele militare. Solidaritate'. Postarea includea si un link catre pagina de donatii a Wikileaks.

Insa nu toti membrii Anonymous sunt de acord cu decizia grupului de a spune adio WikiLeaks. Un internaut a scris pe contul sau de Twitter, @AnonymousWiki, ca WikiLeaks 'este lumina calauzitoare a adevarului si merita sprijinul oamenilor, acum mai mult ca oricand'. Totusi, @AnonymousIRC, care a postat declaratia de presa, a precizat ca, desi nu poate vorbi in numele tuturor membrilor gruparii, discutiile cu colegii au dus la concluzia ca 'marea majoritate (a membrilor Anonymous) a fost ingrozita de maniera grosolana de solicitare de donatii'.

#Anonymous sustinere Wikileaks, #hackeri anonymous, #Julien Assange Wikileaks Anonymous , #Web