Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANCOM: Furnizorii de servicii de internet, obligati sa includa in contract detalii despre vitezele de acces

ANCOM: Furnizorii de servicii de internet, obligati sa includa in contract detalii despre vitezele de acces


Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.

De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.

Ghidul ANCOM aduce, totodata, clarificari si exemple de bune practici privind cerintele legale pe care furnizorii trebuie sa le implementeze in ceea ce priveste includerea in contracte a informatiilor privind vitezele de acces la internet prin retele fixe si mobile, precum: modul in care trebuie exprimate valorile vitezelor, factorii care pot influenta atingerea vitezelor astfel incat utilizatorii sa inteleaga aspectele care pot afecta rezultatele unei masuratori si conditiile in care se recomanda a fi efectuate masuratorile de catre utilizatori pentru a putea obtine vitezele de acces la internet din contract, spre exemplu conditii referitoare la terminalul de pe care se efectueaza masuratorile.

In acelasi timp, furnizorii trebuie sa tina cont de aspecte ce trebuie cuprinse in procedura de masurare a vitezelor in vederea constatarii unor diferente importante, permanente sau care se repeta la intervale regulate, intre performanta reala a serviciului si cea indicata in contract, spre exemplu cate zile trebuie efectuate masuratorile, cate masuratori se efectueaza pe zi si la ce intervale de timp, respectiv de modalitatea in care un utilizator poate depune o sesizare privind nerespectarea clauzelor contractuale, pentru a putea beneficia de remedii.

"In contractele incheiate cu utilizatorii, furnizorii trebuie sa faca referire la Netograf, platforma informatica cu care utilizatorii pot verifica performanta reala a serviciului de acces la internet. Platforma informatica Netograf cuprinde o serie de aplicatii (aplicatia web, aplicatii destinate terminalelor fixe pentru Windows si MAC OS si aplicatii destinate terminalelor mobile pentru Android si iOS) menite sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a masura si evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet furnizat atat prin retele fixe, cat si mobile", se mentioneaza in comunicat.

ANCOM noteaza ca, in baza masuratorilor efectuate prin intermediul Netograf, publica anual Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2856 ori