Tensiuni intre SUA si UE privind protectia datelor. Marile companii au cel mai mult de pierdut

Marti, 12 Februarie 2013, ora 07:52
1703 citiri
Tensiuni intre SUA si UE privind protectia datelor. Marile companii au cel mai mult de pierdut

Cel mai inalt oficial al Uniunii Europene pe Justitie, Viviane Reding, spune ca UE va duce pana la capat proiectul de reglementare a protectiei datelor private, in ciuda impotriva incercarilor Statelor Unite da a stopa aceasta propunere. Proiectul ar forta companiile IT globale, toate cu prezenta in Europa, sa se supuna standardelor europene.

Viviane Reding a afirmat ca UE este determinata sa raspunda in mod decisiv oricaror incercari din partea lobistilor americani. Acestia lucreaza in mare parte pentru grupuri mari, precum Google sau Facebook, care ar incerca sa ocoleasca legea UE privind protectia datelor.

"Excluderea companiilor care nu sunt din UE de la legislatia noastra privind protectia datelor nu este de actualitate. Ar insemna aplicarea de standarde duble", a spus Viviane Reding pentru Financial Times.

"Protectia datelor este un drept fundamental in Europa. In timp ce aceasta situatie nu este foarte clara in unele parti ale lumii, un lucru este sigur: daca firmele vor sa aiba afaceri pe piata europeana trebuie sa se supuna standardelor europene".

Viviane Reding a spus ca armonizarea legislatiei in ceea ce priveste protectia datelor la nivelul UE ar aduce reduceri de costuri administrative in valoare de 1,9 miliarde de euro pe an.

Pozitia ferma a comisarului european ar putea da nastere unor tensiuni diplomatice intre Bruxelles si Washington. Reprezentantii SUA au declarat in repetate randuri ca legislatia UE poate stopa inovatia, dar poate crea si un razboi intre companiile europene si cele americane.

"Europa, Statele Unite si alte democratii din lume impartasesc multe valori comune", a spus William Kennard, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeana, in cadrul unei conferinte pe tema protectiei datelor si dreptului la intimitate al utilizatorilor. "Trebuie sa acceptam ca fiecare dintre aceste democratii are dreptul de a alege ce cadrul legal este cel mai potrivit pentru a-si apara si proteja acele valori", a spus oficialul american.

Ce sustin americanii

Companiile americane incearca sa se protejeze de legislatie europeana, argumentand ca aceasta este prea restrictiva.

Peter Olson, un membru al Coalitiei Industriei pentru Protectia Datelor, care reprezinta o serie de companii IT globale si companii de publicitate, a declarat ca reforma actuala in ceea ce priveste protectia datelor a esuat la capitolul protectia utilizatorilor si a expus la risc modelul de afaceri al companiilor, in mod special in cazul firmelor mici si mijlocii.

"Negocierile cu legiuitorii europeni ar trebui sa fie concentrate pe substanta propunerilor si ar trebui sa rezulte intr-o legislatie dreapta, echilibrata si progresiva pentru industrie si consumatori", a spus el.

Comisia Europeana, institutia executiva a Uniunii Europene, a propus anul trecut un set de reguli comune privind protectia datelor si a informatiilor confidentiale, aplicabile in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene, care a fost salutata de majoritatea companiilor.

Totusi, disputa a aparut in momentul in care Uniunea Europeana a luat decizia de a stabili un set de standarde mai dure, care vor afecta nu doar piata europeana, dar si piata internationala, in contextul in care legea garanteaza tuturor cetatenilor Uniunii Europene aceleasi drepturi indiferent de locul din care primesc serviciile. Orice companie care incalca noile reguli risca o amenda de pana la 2% din cifra de afaceri generata la nivel global.

Statele Unite au facut un lobby agresiv la nivelul Parlamentului European, care analizeaza in prezent propunerea facuta de catre Comisia Europeana, actiune care a iritat autoritatile europene.

Cine face presiune asupra Uniunii Europene

In ultimele luni, Google, Facebook si Yahoo, dar si alte companii de top din Statele Unite, au crescut presiunea asupra parlamentarilor europeni, cu ajutorul administratiei Obama. Aceste companii isi doresc o legislatie transfrontaliera permisiva, care sa le permita desfasurarea operatiunilor de business fara probleme, ceea ce inseamna o legislatie europeana mai relaxata, pozitie total opusa fata de intentiile prezente ale oficialilor europeni.

Misiunea Statelor Unite a scris in luna ianuarie un document catre Uniunea Europeana in care indemna oficialii europeni sa fie "mai flexibili" in legatura cu probleme precum consimtamantul utilizatorilor de Internet sau notificarile pe care companiile trebuie sa le intreprinda in cazul in care se confrunta cu brese de securitate.

"Cadrul nostru legislativ va contine variatii ale legii UE si este critic ca aceste diferente sa nu blocheze comertul transatlantic", se arata in documentul citat.

Mai multi membri ai Parlamentului European s-au plans ca sunt asaltati zilnic de cinci, sase companii de avocatura din Statele Unite, care intreprind lobby pentru firmele americane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protectia datelor Uniunea Europeana, #date confidentiale UE, #SUA tensiuni UE, #utilizatori Internet legislatie , #Utilizatori internet