Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romanii, mai putin interesati de stiinta si tehnologie fata de media europenilor

Romanii, mai putin interesati de stiinta si tehnologie fata de media europenilor


Romanii sunt mai putin interesati de dezvoltarile din stiinta si tehnologie fata de media europenilor, desi 75% au studiat stiinte naturale sau tehnologice in scoala sau universitate, fata de 47% din cetatenii tuturor statelor membre, arata un sondaj Eurobarometru.

In timp ce 40% dintre europeni se considera informati privind dezvoltarile de stiinta si tehnologie, iar 53%a se declara interesati, romanii se considera informati doar in proportie de 25% si 37% declara ca sunt interesati.

Cei mai multi europeni- 39% - considera ca, atunci cand se iau decizii cu privire la stiinta si tehnologie, cetatenii ar trebui sa fie informati si sa se tina cont de opinia lor, 29 % dintre romani impartasind aceasta parere. Cei mai multi romani - 32% - considera ca cetatenii ar trebui doar informatii, opinie care se regaseste in randul a 31 % dintre europeni. O pondere de 12% dintre europeni si respectiv de 11 la suta dintre romani au sustinut participarea si rolul activ al cetatenilor. O diferenta mai mare a fost inregistrata intre romanii care au raspuns ca nu stiu cat ar trebui implicati cetatenii - 14% - si europenii care au dat acest raspuns - 7%.

Stiinta si tehnologia, influenta pozitiva asupra societatii

Totodata, 77% dintre europeni considera ca stiinta si tehnologia au o influenta pozitiva asupra societatii, atitudine regasita in randul a 68% dintre romani. 10% dintre europeni si respectiv 9% dintre romani considera ca acestea au o atitudine negativa, in timp ce 13% dintre europeni si respectiv 23% dintre romani au raspuns ca nu stiu.

Pe de alta parte, mai multi romani decat europeni considera ca stiinta si tehnologia ne fac viata mai sanatoasa - 57 fata de 50%.

Insa, cu afirmatia "Ne bazam prea mult pe stiinta si nu indeajuns de mult pe credinta", sunt total de acord 48 la suta dintre romani, fata de 39% din europeni, iar in total dezacord - 16 la suta din romani, fata de 32% europeni.

Cu toate acestea, 75% dintre romani, fata de 47% dintre europeni, au studiat stiinte naturale sau tehnologice la scoala, liceu sau universitate, dar numai 10% dintre romani, fata de 23% dintre europeni au in familie pe cineva care are sau a avut un loc de munca sau o calificare universitara in domeniul stiintific sau tehnologic.

Majoritatea romanilor (74%), ca si a europenilor (65%), obtin informatii privind dezvoltarile din stiinta si tehnologie de la televizor, 22% dintre romani si respectiv 33% dintre europeni - din ziare, 21% dintre romani si respectiv 32% dintre europeni - de pe site-uri, 17% dintre romani si respectiv 26% dintre europeni - din reviste, 14% dintre romani si respectiv 17% dintre europeni - de la radio, 11% dintre romani si respectiv 14% dintre europeni - din carti, 6% dintre romani si respectiv 10% dintre europeni - din media sociala sau bloguri.

Cei mai bine calificati sa le explice cetatenilor impactul dezvoltarilor din stiinta si tehnologie sunt oamenii de stiinta care lucreaza intr-o universitate sau intr-un laborator guvernamental, pentru 66% dintre europeni si respectiv 58% dintre romani, cei care lucreaza in laboratoarele companiilor private, pentru 35% dintre europeni si respectiv 32% dintre romani, si asociatiile pentru protectia mediului inconjurator - 21% dintre europeni si respectiv 19% dintre romani.

Medicii sunt considerati mai putin calificati in acest sens decat jurnalistii de televiziune, arata raspunsurile europenilor si, in mai mare masura, ale romanilor. Astfel, pentru jurnalistii de televiziune au optat 20% dintre europeni si respectiv 25% dintre romani, pentru medici 19% dintre europeni, respectiv 10% dintre romani, iar pentru ziaristi - 15% dintre europeni, respectiv 14% dintre romani.

Pentru reprezentantii guvernului, au optat sase la suta dintre europeni si respectiv 12% dintre romani.

In ceea ce priveste comportamentul responsabil fata de societate, prin atentia la impactul pe care il au activitatile lor legate de stiinta si tehnologie, tot oamenii de stiinta din universitati si laboratoar guvernamentale primesc cele mai multe voturi de incredere, din partea a 82% dintre europeni, respectiv a 75% dintre romani, urmati de asociatiile pentru protectia mediului inconjurator, organizatii ale consumatorilor si oameni de stiinta care lucreaza in laboratoare private.

Jurnalistii se bucura de increderea a 59 la suta dintre europeni, respectiv 53 la suta dintre romani, fiind urmati de reprezentantii industriei - 50 la suta dintre europeni, 51 la suta dintre romani, si reprezentantii guvernului - 44 la suta dintre europeni, 45 la suta dintre romani.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat prin interviuri directe in statele membre ale Uniunii Europene pentru a evalua atitudinile cetatenilor europeni si ai fiecarui stat mebru in parte fata de stiinta si inovare. In perioada 26 aprilie - 14 mai 2013 au fost intervievati 27.563 de respondenti din diferite grupuri sociale si demografice. Pentru acest sondaj, mediile UE furnizate reprezinta medii UE27, dat fiind ca, la momentul efectuarii anchetei pe teren, Croatia nu era inca membra a UE.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 2158 ori