Iranul renunta la Internet din septembrie, pentru ca este "neserios"

Vineri, 10 August 2012, ora 16:11
2061 citiri
Iranul renunta la Internet din septembrie, pentru ca este "neserios"

Iranul se va "debransa" de la Internetul global, pentru a crea, in schimb, un Intranet national, anunta oficialii, care precizeaza ca tranzitia ar putea fi completa pana in 2013.

Seful ministerului de Tehnologii de Comunicatie si Informatii, Reza Taqipour, a caracterizat Internetul global drept "neserios" si "in mainile a doua tari". Ministrul a explicat ca institutiile si oficialii tarii vor parasi Internetul in luna septembrie, intr-un efort de a pastra informatii secrete de stat, scrie Business Insider.

In timp ce numeroase voci sustin ca guvernul vrea sa controleze fluxul de informatii si perceptiile din statul autoritar, evenimentele recente imping alte persoane sa declare ca schimbarea era de asteptat.

In 2010, un virus, denumit Stuxnet, rezultat dintr-o colaborare intre America si Israel, a fost folosit pentru intreruperea activitatii a 1.000 de centrifugi din programul nuclear al Iranului.

Apoi, a aparut un alt virus, denumit Flame, care, printre altele, monitoriza reteaua interna de computere din Iran, creat de CIA, NSA si armata Israeliana.

In timp ce informatii despre reteaua de Intranet a Iranului sunt greu de aflat, solutia nord coreenilor vizavi de aceasta problema poate fi privita ca un ghid. Lansat in 2000, Internetul din Coreea de Nord, are cateva grupuri de stiri, un browser, un program de email si un motor de cautare. Doar cateva persoane au acces la Internetul global, majoritatea avand accesul blocat in afara celor cateva facilitati enuntate mai sus.

#Internet Iran, #offline Iran, #acces internet Iran , #Utilizatori internet