Romania este pe unul dintre primele locuri in Europa la raspandirea televiziunii prin cablu, satelit sau IPTV.

Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 14:03
3723 citiri
Romania este pe unul dintre primele locuri in Europa la raspandirea televiziunii prin cablu, satelit sau IPTV.

Romania se afla printre primele locuri in Europa la raspandirea televiziunii prin cablu, satelit sau IPTV, cu un grad de acoperire de 94,4% dintre gospodarii, conform datelor furmizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Numarul abonamentelor TV aproape ca s-a dublat in ultimii 10 ani. Vechile antene cu elementi au fost inlocuite cu antene parabolice care permit vizionarea televiziunii prin satelit.

Operatorii de telecomunicatii au facut rapid saltul de la televiziunea analogica la cea digitala. Din totalul de 7 milioane de abonati, 2,4 milioane sunt abonati ai televiziunii prin satelit, iar 100.000 sunt abonati la serviciile IPTV (Televiziune prin retele IP sau Televiziune pe suport IP).

Pe de alta parte, peste 1 milion de abonati, in special din zonele rurale, receptioneaza posturile TVR si cateva posturi private printr-o simpla antena, fara a plati un abonament de cablu sau satelit, transmisia realizandu-se prin intermediul frecventelor radio, in sistem analogic.

Romania a facut anul trecut trecerea de la tehnologia analogica la cea digitala. Pana la 40 de canale TV pot fi receptionate fara sa mai fie nevoie de implicarea instalatorilor, iar dintre ele maximum 16 canale TV sunt gratuite.

Receptionarea posturilor TV poate necesita anumite costuri din partea utilizatorilor. Astfel, daca nu detii un televizor care sa decodeze semnalul DVB T2, trebuie sa achizitionezi un receptor DVB T2. Daca detii un televizor nou, cel mai probabil nu vei avea nevoie de un receptor, deoarece noile modele vin cu un tuner digital DVB-T2 incorporat. De asemenea, pentru receptionarea programelor TV poate fi nevoie de o antena de tip Yagi. In zonele in care semnalul de receptie este slab, un amplificator de semnal TV poate fi necesar.

Conform obligatiilor internationale asumate de Romania si de alte aproape 100 de tari la Conferinta Regionala pentru Radiocomunicatii de la Geneva, in 2006, emisia analogica terestra ar fi trebuit sa inceteze pe 17 iunie 2015. Romania insa nu a facut in totalitate aceasta trecere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#televiziune cablu satelit, #televiziune IPTV Romania , #Stiri IT