O noua mobilizare masiva la Budapesta impotriva taxei pe Internet

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 09:25
1167 citiri
O noua mobilizare masiva la Budapesta impotriva taxei pe Internet
uk.reuters.com

Zeci de mii de persoane, potrivit presei locale, au manifestat din nou, marti seara, la Budapesta, impotriva unui proiect al Guvernului privind aplicarea unei "taxe pe Internet", considerat liberticid.

"Nu vom permite asa ceva", canta o multime alcatuita din persoane de toate varstele, reunita pentru a doua oara in ultimele trei zile pe strazile capitalei ungare in pofida unei temperaturi iernatice, informeazaMediafax.

Un proiect al Guvernului condus de Viktor Orban prevede o taxa in valoare de 150 de forinti (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, o suma pe care partidul premierului conservator a promis sa o plafoneze la echivalentul a doi euro pe luna pentru persoanele fizice.

Comisia Europeana a criticat aspru proiectul.

"Taxa pe Internet este un simbol al autocratiei guvernului", a apreciat marti in fata manifestantilor Zsolt Varady, seful unei retele de socializare ungare. Multimea i-a raspuns strigand "Orban afara".

Potrivit lui Balazs Gulyas, unul dintre organizatorii acestei mobilizari lansate pe Facebook, proiectul pune in discutie "dreptul la informare".

Intr-un domeniu mass-media bulversat de o legislatie restrictiva dupa sosirea la putere a lui Orban in 2010, "Internetul este partea din media cea mai putin controlata de guvern", a afirmat M. Gulyas pentru AFP in cursul manifestatiei.

Manifestatii au avut loc, marti seara, in alte opt orase ungare.

#mobilizare masiva Budapesta, #mobilizare taxa internet Budapesta , #Stiri IT