Alertele de securitate cibernetica in Romania s-au triplat in primul semestru

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 09:47
1375 citiri

Numarul de alerte de securitate cibernetica primite de Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-Ro) a fost de 54,8 milioane, in crestere cu 300% fata de perioada similara a anului 2013 si mai mare decat numarul de alerte pe intreg anul trecut, a declarat joi seful Directiei Tehnice a CERT-Ro, DanTofan.

Numarul de IP-uri unice din Romania implicate in diverse tipuri de incidente de securitate cibernetica a fost de 2,07 milioane in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 26% fata de primele sase luni din 2013, a precizat Tofan, la conferinta "CyberRisks in Financial Services", potrivit Agerpres.

In 2013, CERT-Ro a primit in total peste 43 de milioane de alerte, fiind implicate peste 2,2 milioane IP-uri unice din Romania.

In majoritatea cazurilor de atacuri informatice, atacatori din strainatate exploateaza vulnerabilitati tehnice ale sistemelor informatice, le infecteaza cu aplicatii de tip malware si le transforma astfel in computere de tip botnet.

Termenul botnet se refera la o retea de calculatoare infectate cu software de tip bot, software ce permite unor persoane rau intentionate sa preia controlul acestora fara cunostinta proprietarilor de drept. Prin intermediul botnet-urilor se desfasoara activitati ilegale cum sunt atacurile informatice sau trimiterea de mesaje spam.

Potrivit reprezentantului CERT-ro, amenintarile care vizeaza Romania s-au diversificat, iar multe dintre sistemele atacate sunt vechi, nu se pot implementa masuri de securitate sau nu au licenta necesara.

#numar alerte securitate cibernetica, #securitate cibernetica Romania , #Stiri IT