WikiLeaks. Inca 1,7 milioane de documente secrete facute publice

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 09:17
1724 citiri
WikiLeaks. Inca 1,7 milioane de documente secrete facute publice

Controversatul site WikiLeaks a dat publicitatii luni on-line o noua baza de date continand circa 1,7 milioane de documente, care reflecta politica externa a Statelor Unite ale Americii, relateaza agentiile internationale de presa.

De data aceasta este vorba de documente de arhiva referitoare la perioada de la inceputul anului 1973 pana la sfarsitul anului 1976, cand politica externa a SUA era in mare masura determinata de Henry Kissinger, consilier pentru securitate nationala si secretar de stat sub administratiile Richard Nixon (1969-1974) si Gerald Ford (1974-1977).

Dupa cum anunta WikiLeaks, este vorba despre documente care reflecta orientarea diplomatiei americane si relatiile cu diferite tari ale lumii. Baza de date include telegrame ale ambasadelor SUA, rapoarte cu informatii operative ale serviciilor secrete si corespondenta Congresului cu privire la domeniul politicii externe. Wikileaks a denumit aceasta baza de date "Biblioteca publica a diplomatiei americane".

Cele mai multe dintre aceste documente au fost la un moment dat secrete insa unele dintre ele au au fost intre timp declasificate si se gasesc in arhivele publicului american.

Noi informatii privind implicarea SUA in lovitura de stat condusa de Pinochet in Chile

Printre acestea se regasesc si documente privitoare la lovitura de stat din 1973 din Chile impotriva presedintelui socialist Salvador Allende, condusa de generalul Augusto Pinochet. Este cunoscut faptul ca diplomatii si serviciile secrete americane au mentinut contacte cu cercurile gata sa preia puterea. De aceea multi publicisti si istorici din Occident au acuzat guvernul Statelor Unite si personal pe Henry Kissinger de implicare in lovitura de stat din Chile.

In acelasi timp, la mijlocul anilor 1970 a fost o perioada de "destindere" si reducere a tensiunilor intre SUA si URSS. In 1975, 35 de tari din cele doua blocuri antagoniste din Europa de Vest si de Est au semnat Acordul de la Helsinki - Actul final al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

In 2010, WikiLeaks a publicat pe Internet 250.00 de telegrame confidentiale ale Departamentului de Stat al SUA. Telegrame, cu informatii sensibile si evaluari sincere, ce nu erau destinate publicitatii. Aparitia acestor documente a provocat un scandal de nivel mondial. Se crede ca dezvaluirile Wikileaks privind regimurile autoritare din Orientul Mijlociu au contribuit la evenimentele cunoscute sub numele de "Primavara araba".

Potrivit presei, o instanta din SUA ia in considerare inculparea fondatorului Wikileaks, Julian Assange pentru spionaj, acuzatie ce i-ar putea aduce acestuia o sentinta severa, inclusiv pedeapsa cu moartea. Din iunie anul trecut, Assange se ascunde in Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a evita extradarea in Suedia, unde este acuzat de crime sexuale. Dupa cum a relatat media britanice, Assange este dispus sa mearga in Suedia, dar cere ca Londra si Stockholm sa asigure ca nu va fi extradat in Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#documente Wikileaks, #politica externa SUA Wikileaks, #documente Kissinger Wikileaks, #lovitura stat Chile Pinochet , #Stiri Internet