Made in Romania: Imprimanta 3D care printeaza organe - Ar putea ajuta si bolnavii de cancer

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 07:50
1215 citiri
Made in Romania: Imprimanta 3D care printeaza organe - Ar putea ajuta si bolnavii de cancer
Foto: Facebook/Symme3D

Prima bio-imprimanta 3D din Europa de Est a fost realizata la Timisoara si va juca un rol crucial in transplantul de organe din tara noastra, dar si in schimbarea modului in care se face tratamentul persoanelor de cancer.

Aceasta a fost realizata de firma Symme3D din Timisoara si functioneaza in cadrul OncoGen - Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului.

Ideea e ca imprimanta 3D sa construiasca structuri care sunt populate cu celule stem, astfel ca in prima faza se poate obtine nas, ureche si vase de sange. Ulterior, odata cu perfectionarea tehnologiei, se va trece si la organe mai complexe, cum ar fi inima.

Pentru a afla mai multe despre proiect, Ziare.com a stat de vorba cu Calin Brandabur, Chief Technical Officer la Symme3D.

El ne-a explicat ca au inceput cu structuri cartilaginoase simple, fara vascularizare, tocmai pentru simplitatea lor.

"Structuri precum nasul, urechile (fara tesutul epitelial - pielea) pot fi realizate in baza unui proiect ...citeste mai departe despre "Made in Romania: Imprimanta 3D care printeaza organe - Ar putea ajuta si bolnavii de cancer" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprimanta 3D Timisoara organe, #imprimanta 3D Romania organe, #imprimanta 3D organe, #imprimanta 3D cancer , #Stiri Internet