Viitorul in online: Pasapoarte si politie pe internet

Luni, 20 Iunie 2011, ora 12:23
2221 citiri
Viitorul in online: Pasapoarte si politie pe internet

Viitorul in online suna "periculos" pentru internauti. Pasapoarte digitale, crima cibernetica la "tot pasul" si o politie a internetului, asa arata viitorul online vazut de expertul rus, Eugene Kaspersky.

"Nu putem elimina criminalitatea cibernetica la fel cum nu putem elimina huliganismul din fotbal", a precizat CEO-ul companiei Kasperksy, Eugene Kaspersky, potrivit EUObserver.com.

Kaspersky a recunoscut ca programul sau nu poate oferi securitate completa pentru utilizatorii de internet, dar sustine ca multi care se afla in spatele ecranului unui calculator, chiar si cei foarte bine pregatiti, pot deveni victime ale unui malware.

Antrenat la sfarsitul anilor 1980 la un institut de informatica si criptografie, co-sponsorizat de ministrul rus al apararii si apoi agent secret KGB, Kasperski adora sa faca comentarii ironice la adresa cyber criminalitatii.

"In ultimii 5 ani am asistat la o <<epoca de aur>> pentru cyber criminali. Acestia au masini scumpe si proprietati de valoare, cel putin cei care au fost prinsi si despre care stim. Ei nu o vad ca pe o crima. Citesc adesea blogurile lor unde spun ca de obicei vizeaza persoane din afara tarii, ceea ce inseamna ca profiturile sunt un fel de <investitii> in economia locala", a glumit acesta.

In ceea ce priveste atitudinea guvernului rus cu privire la criminalitatea cibernetica, Kaspersky a precizat ca guvernul rus are in vedere gazele si petrolul.

"Ei nu au ca principala tinta criminalitatea cibernetica. Judecatorii inca nu inteleg lumea cibernetica, ceea ce face ca politia cibernetica sa fie frustrat, mai ales cand vad ca un hacker pe care l-au vanat de multi ani scapa".

Acesta pretinde ca viziunea sa cu privire la o politie a internetului, legi uniforme si pasapoarte online care pot fi retrase pentru utilizatorii abuzivi va deveni realitate intr-o zi, de vreme ce crima este parte integranta din lumea virtuala la fel de mult ca si in realitate.

Analistii spun ca viziunea lui Kaspersky asupra criminalitatii si a politiei Internetului este una simplista.

"Nu exista nici o indoiala ca securitatea pe internet trebuie sa se bazeze pe cooperare internationala de aplicare a legilor, insa as fi foarte prudent cand as cere un pasaport pentru acces pe internet", precizeaza Chris Gow, un reprezentant Cisco Systems.

Pe de alta parte, reprezentantii Comisiei Europene spun ca nimeni nu poate prezice cum va evolua tehnologia peste 20-25 de ani atata timp cat acum doua decenii nu existau telefoane mobile.

Reprezentantii CE au remarcat faptul ca ID-urile traditionale contin numele si data de nastere a unei persoane, prin urmare in mediul digital toate aceste lucruri deja exista daca o persoana are un cont bancar.

"Identitatea pe internet nu va tine atat de mult de nume si adresa ci mai degraba de ceea ce faci, ce servicii folosesti, cu cine vorbesti, ce carti citesti, iar legislatia va trebui sa reflecte asta", considera Jesus Villasante, reprezentant al Comisiei Europene.

#criminalitate cibernetica, #hackeri, #kaspersky, #politie internet, #pasaport online, #internet , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  2. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  3. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  4. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  5. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  6. Cea mai buna alegere pentru a găsi cele mai bune soluții audio Bose