VIDEO Istoria si evolutia mouse-ului

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 12:38
3405 citiri
VIDEO Istoria si evolutia mouse-ului

Aproape ca nu ne putem imagina o zi in care sa nu folosim computerul, care a devenit parte din existenta noastra. Implicit, zilnic folosim si mouse-ul, element indispensabil oricarui computer. Putina lume stie cum a aparut mouse-ul, care e istoria lui si cum a evoluat pana in prezent.

Ideea unui dispozitiv care sa urmareasca miscarile mainii a aparut inca din 1952, primul aparat de acest tip fiind inventat de Tom Cranston, Fred Longstaff si Kenyon Taylor, fiind un proiect secret al Marinei canadiene, folosit intr-un sistem complicat ce aduna date despre pozitia navelor.

Inventatorul mouse-ului pentru computer este Douglas Engelbart, care a construit un prototip la 9 decembrie 1963, exact in urma cu 50 de ani, ajutat de colegul sau de la Institutul de Cercetare Stanford, Bill English. Inventia era parte dintr-un proiect amplu derulat de Engelbart, menit a imbunatati intelectul uman.

Primul mouse din istorie, folosit de Engelbart, era o simpla cutie de lemn rudimentara, dedesubtul careia se gasea o rola, capabila sa ruleze pe masa. In interior, se afla un mic angrenaj caruia rola ii transmitea miscarile sale, iar de aici semnalul mecanic se transforma in semnale electrice.

Mouse-ul l-a ajutat pe Engelbart sa demonstreze modul in care fisierele text puteau fi unite, decupate, copiate si replicate, precum si noi metode de utilizare a retelelor de computere. Inventatorul Engelbart a primit brevetul US3541541 la 7 ani dupa ce a creat mouse-ul.

Denumirea de mouse (soarece) i-a fost data din cauza firului plasat in spatele dispozitivului, ce semana cu o codita. In gramatica noastra, a fost introdus termenul romanizat "maus", dar francezii ii spun "souris", exprimand soricelul pe limba lor, rusii l-au tradus si ei, scriindu-l in alfabetul lor, evident cu aceeasi semnificatie, germanii au avantajul ca termenul seamana cu cel englez si il numesc "Maus", spaniolii ii spun "raton", iar italienii folosesc termenul original din engleza.

Primul mouse modern, cu bila, a fost inventat de Bill English, in 1972, in timp ce lucra pentru Xerox PARC (Palo Alto Research Center) si a fost utilizat pentru prima data pentru computerul Xerox Alto, in 1973, primul ce dispunea de o interfata grafica.

Mouse-ul mecanic are o singura bila ce se poate roti in orice directie. El a fost imediat comercializat pentru sistemele personale din anii '80 si '90 ce purtau numele Xerox Alto. Sistemul de detectare a miscarii acestuia este bazat pe o bila si doua roti dintate separate, dispuse la 90 de grade.

Design-ul castigator de mouse a fost inventat la Scoala Politehnica Federala din Lausanne, inspirat de profesorul Jean-Daniel Nicoud si fabricat de inginerul Andre Guignard. Noul mouse avea o singura bila de cauciuc si trei butoane. In 1985, Rene Sommer a adaugat un microprocesor, o componenta esentiala.

Primele modele de mouse optic au aparut tot in anii '80, unul fiind inventat de Steve Kirsch, de la MIT, si Mouse Systems Corporation. Acesta folosea un led si un senzor ce detecta liniile tiparite pe o suprafata metalica speciala.

Un alt model a fost inventat de Richard F. Lyon si vandut de Xerox. Acesta folosea un senzor pentru lumina vizibila, ce urmarea punctele luminoase pe un camp negru, tiparit pe hartie.

Mouse-ul optic este probabil cel mai utilizat mouse care se regaseste si azi pe multe dintre birourile noastre. De aceasta data lucrurile sunt schimbate, mouse-ul nu mai are nimic care sa se roteasca, miste sau alunece in el, deoarece foloseste o dioda emitatoare si o fotodioda care detecteaza miscarea mouse-ului. Pentru primele mouse-uri optice era nevoie de un mouse pad pentru ca fotodioda sa poata detecta miscarea acestuia, deoarece mouse-ul optic nu mergea bine pe suprafete transparente sau pe cele care reflectau lumina emisa de dioda. Odata ce mouse-ul optic a evoluat, a fost introdus un sistem de circuite integrate care proceseaza imaginile primite de la fotodioda direct in mouse, astfel poate fi utilizat pe mai multe tipuri de suprafete si nu mai este nevoie de un mouse pad. Imediat dupa ce acest pas a fost facut, mouse-urile optice au fost comercializate in masa. Cele din prezent folosesc un led ce proiecteaza o lumina de culoare rosie pe suprafata pe care este asezat mouse-ul, iar cu ajutorul unui senzor optic primeste imagini succesive (una dupa alta) astfel devenind mult mai performant.

Mouse-ul cu laser, ce foloseste raze infrarosii in locul ledului, a fost livrat, pentru prima data, de Sun Microsystem, cu serverele Sun SPARCstation. Au inceput sa fie disponibile pentru consumatori de abia in 2004, cand Logitech, in colaborare cu Agilent Technologies, a lansat MX 1000. Spre deosebire de cel cu led, mouse-ul cu laser are o rezolutie mult mai mare, fiind mult mai exact.

E cel mai performant mouse de pana acum si indragit de pasionatii de shootere (jocuri cu impuscaturi), acolo unde precizia este esentiala.

In prezent foarte folosit este mouse-ul wireless, care este foarte performant si comod de utilizat.

Exista mouse-uri special concepute pentru persoanele cu dizabilitati, ce nu pot utiliza un mouse obisnuit. Mouse-ul camera are marimea unei camere web si arata aproximativ ca aceasta. Acest tip de camera urmareste un punct selectat de pe capul unei persoane, atunci cand persoana misca din cap este miscat si cursorul pe ecran.

Mouse-ul de picior este folosit de persoanele care nu isi pot folosi capul sau mainile si este comandat cu ajutorul piciorului. Trackball-ul este un dispozitiv asemanator mouse-ului cu bila, dar la care utilizatorul misca bila cu ajutorul mainii, care la randul sau misca cursorul.

Un alt model este mouse-ul vertical, cu un design ergonomic.

Logitech, cel mai mare producator de mouse-uri si tastaturi din lume a vandut peste 500 de milioane de mouse-uri in ultimii 20 de ani.

In prezent, utilul mouse are o competitie serioasa: laptopurile, care pot fi folosite fara mouse. In ultimii ani au aparut calculatoare si alte dispozitive moderne (de ex. telefoane mobile de tip smartphone), la care functiile mouse-ului (sau si ale tastelor sau tastaturii) sunt complet inlocuite prin proprietatile tactile ale ecranului (monitorului) atasat. In acest caz, in loc de a manui mouse-ul sau a apasa pe taste, utilizatorul atinge ecranul cu unul sau mai multe degete, executand anumite miscari pentru a declansa diverse actiuni.

Un cercetator de la Gartner Research e de parere ca in urmatorii 5 ani, "soarecele" ... va fi istorie. Declaratia celor de la Garner Research a fost primita cu surprindere la nivel mondial. Pentru Steve Prentice, un specialist citat de BBC, declaratia este insa pertinenta. Un eventual declin s-ar explica prin aparitia de noi accesorii capabile sa recunoasca gesturile.

Consolele Nintendo, spre exemplu, au inceput sa dezvolte ecranele tactile, iar utilizatorii isi pierd treptat gustul pentru click.

"De pilda, in locul telecomenzilor traditionale, Panasonic utilizeaza ... direct mana", spune Steve Prentice, care precizeaza ca Sony si Canon utilizeaza tehnici similare.

#evolu ia mouse, #mouse computer, #istorie mouse , #Stiri Internet