Veniturile din comunicatiile electronice au depasit 4,5 miliarde euro

Joi, 04 Iunie 2009, ora 17:05
1304 citiri
Veniturile din comunicatiile electronice au depasit 4,5 miliarde euro

Veniturile inregistrate, in 2008, din servicii de comunicatii electronice au depasit valoarea de 4,5 miliarde euro, in crestere cu 7,2% fata de anul precedent, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), prezentat joi de autoritate, informeaza NewsIn.

"Conform datelor preliminare, veniturile inregistrate anul trecut din servicii de comunicatii electronice au depasit valoarea de 4,5 miliarde euro, in crestere cu 7,2% fata de anul precedent, insa, daca am elimina influenta fluctuatiei cursului de schimb, cresterea reala in moneda nationala ar fi de 9,7%.

Estimam ca, in anul 2009, ratele de crestere ale serviciilor de comunicatii vor fi mai mici decat in anii anteriori, fiind bazate in principal pe intensificarea utilizarii serviciilor de ultima generatie si mai putin pe atragerea de clienti noi", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, in cadrul celei de-a XIII-a editii a Zilei Comunicatiilor, conferinta anuala dedicata industriei comunicatiilor din Romania.

Marinescu a prezentat cu aceasta ocazie Raportul de date statistice pentru semestrul al doilea al anului 2008.

In ceea ce priveste sectorul serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, acesta a inregistrat, la sfarsitul anului trecut, 5,65 milioane de abonati, cu aproximativ 7,7% mai multi decat la sfarsitul anului 2007, potrivit raportului Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale a inregistrat, anul trecut, ca si in anii precedenti, un trend pozitiv, ajungand la 77%, cresterea fata de anul 2007 fiind de 5,5 puncte procentuale, potrivit datelor ANCOM.

Conform datelor raportate autoritatii, numarul de abonati la serviciile furnizate prin retele satelit de tip DTH a crescut cu aproximativ 27%, ajungand la peste doua milioane de abonati, in timp ce numarul de abonati la serviciile furnizate prin intermediul tehnologiei IP a crescut cu 33%. Numarul de conexiuni pe suport de cablu a inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului 2007, de aproximativ 1,4%.

De asemenea, abonatii pe suport de cablu detin in continuare cea mai mare pondere in numarul total de abonati (62%), in scadere fata de cota detinuta la 31 decembrie 2007 (de 68%), in timp ce abonatii prin retele satelit de tip DTH (direct-to-home) reprezinta 38% din total, in crestere cu 6 puncte procentuale fata de anul 2007.

In raportul autoritatii se mai mentioneaza ca abonatii serviciilor furnizate prin tehnologie IP detin o cota redusa din total, in special datorita faptului ca serviciul are un caracter exclusivist atat din punct de vedere al calitatii, dar si al ariei de furnizare care este limitata doar la nivelul municipiului Bucuresti si Voluntari-Ilfov.

#venituri, #comunicatii, #electronice, #miliarde, #ancom , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Google Chrome primește o actualizare importantă. Ce pot face acum utilizatorii Android
  2. OPPO pregătește lansarea globală a modelului Find X8 Ultra. Cu ce specificații vine
  3. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  4. Noile detalii despre iPhone 16: dimensiuni mai mari și margini mai subțiri pentru cel mai nou model lansat de Apple
  5. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  6. AMD a lansat noua familie de procesoare Ryzen 9000 la Computex 2024
  7. Google lansează NotebookLM la nivel global, alimentat de Gemini 1.5 Pro
  8. ASUS lansează noua versiune AMD a laptopului ROG Zephyrus G16 la Computex 2024
  9. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  10. Un nou bug afectează aplicația Spotify: Playlist-urile utilizatorilor dispar