Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vanzarile de PC-uri vor creste cu 25 %, in fiecare an

Vanzarile de PC-uri vor creste cu 25 %, in fiecare an

Romania va inregistra, pana in 2012, o crestere anuala (CAGR) a numarului de PC-uri cu peste 25%, la aproape 2,9 milioane de unitati, potrivit unui studiu al companiei de analiza IDC, citat in raportul lunar asupra pietei tehnologiei informatiei.

In 2007, piata romaneasca de PC-uri a inregistrat una din cele mai bune performante din ultimii ani, crescand cu 46,5% in volum si 64,4% in valoare fata de anul anterior. Au fost vandute 942.987 de PC-uri, inregistrandu-se o valoare de 828,2 milioane de dolari.  


"Pe partea livrarilor, vendorii au reusit sa ieftineasca preturile PC-urilor si si-au imbunatatit strategiile, venind cu solutii inovative: liniile produselor disponibile pe piata locala au fost diversificate si reinnoite, noi acorduri de vanzare au fost incheiate intre vendori si distribuitori, cateva parteneriate inventive intre vendorii de PC-uri si furnizorii de internet au fost, de asemenea, initiate", se arata in studiul IDC.


Vanzarile de desktop-uri au crescut cu 26,2% in volum si 48,8% in valoare in 2007. Cererea a venit din partea segmentului SOHO (small office, home office) si sectorului afacerilor mici si mijlocii. Chiar si cu conditii favorabile, partea desktop-urilor din totalul PC-urilor a scazut cu mai mult de 10 puncte procentuale in 2007, de la 76% in 2006 la 65,5% si trendul este asteptat sa continue si in anii urmatori.


Notebook-urile au reprezentat cel mai dinamic segment din piata, inregistrand o crestere fara precedent in 2007: 117,3% ca numar de unitati comercializate si 94,8% in valoare fata de anul anterior. Utilizatorii de acasa si-au cvadruplat aproape cererile lor de notebook-uri in 2007, in timp ce in jur de jumatate din notebook-uri s-a dus catre sectorul de afaceri mici.


Serverele de tip x86 au raportat, de asemenea, un salt remarcabil in 2007. Dupa ce au scazut cu 10% cu un an inainte, in 2007 vanzarile au crescut cu 27% in volum si 38% in valoare.


Pana in 2012, IDC estimeaza pentru Romania o crestere anuala (CAGR) a numarului de PC-uri cu peste 25%, la aproape 2,9 milioane de unitati. In timp ce cresterea anuala (CAGR) la desktop-uri si servere de tip x86 va fi doar de o cifra, cererea pentru notebook-uri va avea o crestere anuala de aproximativ 45%.


Raportul asupra pietei tehnologiei informatiei pe luna septembrie 2008 este disponibil pe site-ul NewsIn, la sectiunea Companii, in cadrul serviciului NewsIn IT&Telecom (NIT). Raportul cuprinde evolutiile din luna septembrie 2008 ale companiilor care activeaza in domeniile hardware, software si de servicii IT.

De asemenea, sunt prezentate licitatiile anuntate de institutiile publice in septembrie, valoarea inregistrata de piata romaneasca de tehnologia informatiei in 2007, valoarea pietei locale a serviciilor IT in 2007 si estimarea pentru urmatorii ani, precum si evolutia preconizata pentru piata autohtona de PC-uri in urmatorii ani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1352 ori