UNESCO, mandatata sa elaboreze norme etice in materie de inteligenta artificiala: "Este o zi frumoasa!"

Joi, 21 Noiembrie 2019, ora 21:06
1285 citiri
UNESCO, mandatata sa elaboreze norme etice in materie de inteligenta artificiala: "Este o zi frumoasa!"
Foto: Arhiva Pixabay.com

Statele membre UNESCO au decis joi sa mandateze aceasta organizatie a ONU sa lucreze la elaborarea unui set de norme etice in materie de inteligenta artificiala (AI), au precizat surse din cadrul UNESCO, potrivit AFP.

"A fost o decizie unanima" luata de state cu pozitii foarte diverse pe aceasta tema, au declarat reprezentanti din cadrul Secretariatului Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinte si Cultura, adaugand "este o zi frumoasa!" dupa hotararea adoptata de cele 193 de tari membre.

UNESCO va face apel la experti internationali care vor lucra pe parcursul viitoarelor 18 luni la "primul instrument normativ mondial" din acest domeniu.

Citeste mai multe despre Felul in care muncim se va schimba, Inteligenta Artificiala va deveni un partener al omului aproape in tot ce vom face - Interviu.

In deschiderea lucrarilor conferintei generale a acestui organism (12-27 noiembrie), directoarea generala UNESCO, Audrey Azoulay, a pledat pentru ''constructia unei viziuni comune a problemelor etice legate de inteligenta artificiala'', care ''se bazeaza pe reteaua de experti'' ai UNESCO si pe ''legitimitatea sa politica''.

"Inteligenta artificiala depaseste registrul inovatiei, este totodata o ruptura antropologica majora care ne pune in situatia de a face alegeri etice", a spus aceasta, facand apel la Conferinta generala sa "ia o decizie istorica" in cadrul acestui mandat al UNESCO.

Expertii vor analiza asadar mijloacele prin care dezvoltarea AI se poate incadra intr-un anumit set de principii fundamentale, cu conditia ca acestea sa nu-i impiedice functionarea.

Acestia vor examina toate temele pe care le vor considera necesare, au mai spus reprezentantii UNESCO, legate, spre exemplu, de diversitatea culturala sau de gen sau de difuzarea cunostintelor si a tehnologiilor, fara ca tarile in curs de dezvoltare sa ramana la marginea acestei revolutii tehnologice.

Una dintre cele mai invocate probleme in materie de AI sunt algoritmii care discrimineaza reflectand prejudecatile umane.

Inteligenta artificiala are de fapt la baza invatarea automata plecand de la informatii introduse de proiectant si analizate apoi de sistem. Daca aceste informatii initiale reflecta prejudecati, rezultatul nu poate fi decat fals.

Elon Musk si miliardarul chinez Jack Ma, prima aparitie comuna: Au vorbit despre Marte si inteligenta artificiala (Video)Inteligenta artificiala tocmai a creat, in premiera, un vaccin pentru gripa. E superior celo ...citeste mai departe despre "UNESCO, mandatata sa elaboreze norme etice in materie de inteligenta artificiala: "Este o zi frumoasa!"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UNESCO norme etice Inteligenta Artificiala , #Stiri Internet