Un studiu riguros ne arata de ce ar trebui sa ne stergem contul de Facebook

Duminica, 03 Februarie 2019, ora 08:53
1661 citiri
Un studiu riguros ne arata de ce ar trebui sa ne stergem contul de Facebook
Foto: Arhiva Ziare.com

In conditiile in care doua miliarde de oameni din intreaga lume petrec aproximativ o ora pe zi pe Facebook, un nou studiu vine si ne arata, din nou, ca utilizarea retelei sociale ne face rau.

De-a lungul timpului, mai multi experti si chiar oameni implicati in dezvoltarea site-ului au sustinut ca Facebook ne provoaca dependenta, folosind un sistem de recompense care functioneaza similar cu modul in care apare dependenta de jocuri de noroc sau chiar de diverse substante, scrie The Guardian.

Daca vreti sa va simtiti mai bine, stergeti-va contul de Facebook, recomanda autorii studiului "Efectele social media asupra starii de bine" (The Welfare Effects of Social Media) . Nu este prima data cand auzim acest sfat din gura unor specialisti, dar studiul cercetatorilor de la Universitatea Stanford si Universitatea din New York este considerat una dintre cele mai riguroase examinari a efectelor pe care le are renuntarea la Facebook.

Deconectarea are o serie de efecte pozitive care duc la imbunatatirea starii de bine, mai putina polarizare politica si inseamna mai mult timp petrecut cu prietenii si familia. Pe de alta parte, inseamna si un consum mai redus de stiri, deci oameni mai putin informati.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.844 de utilizatori Facebook. La solicitarea cercetatorilor, jumatate dintre acestia si-au dezactivat conturile pentru o luna. Participantii au fost platiti pentru efort, iar conturile au fost monitorizate pentru ca cercetatorii sa fie siguri ca cerinta lor este respectata.

Autorii studiului au verificat regulat care este starea celor care au trecut prin acest proces de "detoxifiere" de Facebook.

"Dezactivarea a dus la imbunatatiri mici, dar semnificative in ceea ce privete starea de bine si in special in ceea ce priveste fericirea auto-declarata, satisfactia cu viata, depresia si anxietatea", se mentioneaza in studiu.

Mai mult, o parte dintre participantii care renuntasera temporar la Facebook au continuat sa evite site-ul si dupa incheierea studiului.

C.S. ...citeste mai departe despre "Un studiu riguros ne arata de ce ar trebui sa ne stergem contul de Facebook" pe Ziare.com

#studiu efecte renuntare Facebook, #stergere cont Facebook , #Stiri Internet