Un canadian stabilit in Salaj a creat o aplicatie ce ar putea revolutiona jocurile pe telefon

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 12:55
1749 citiri
Un canadian stabilit in Salaj a creat o aplicatie ce ar putea revolutiona jocurile pe telefon

Un canadian expert in programare, stabilit intr-un sat din Salaj, a pus la punct o aplicatie ce vrea sa revolutioneze jocurile pe mobil, oferind jucatorilor o parte din banii atrasi de la sponsori sub forma unor asa-numite markere amplasate in locuri publice in tari precum Romania, Statele Unite, Canada, Anglia sau Germania.

Sumele colectate pe telefonul mobil variaza de la un dolar pana la un milion de dolari, ele fiind virate in conturile jucatorilor in momentul in care acestia solicita banii castigati. Principiul jocului este foarte asemanator altor aplicatii actuale in care colecteaza bani, doar ca de data aceasta e vorba de bani adevarati.

In varsta de 40 de ani, canadianul Dale Scott Marion este casatorit cu o romanca originara din localitatea Iaz, el fiind inventatorul unui sistem super securizat de protectie cibernetica a datelor, pus la punct de o companie in conducerea careia se afla generalul american Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in timpul razboiului din Kosovo.

Satenii din Iaz il stiu drept "americanul", chiar daca el s-a nascut si a crescut in Canada. Casa in care locuieste alaturi de sotia sa si fiica in varsta de doi ani atrage atentia prin curtea ingrijita, zugraveala alba, stilul diferit de alte cladiri din zona si, de ce nu, prin Hummer-ul argintiu parcat in fata ei. Sosit pentru prima data in Romania in urma cu sase ani, ca invitat la nunta cumnatului sau, Dale Scott Marion s-a indragostit pur si simplu de meleagurile natale ale sotiei si de firea primitoare a localnicilor, hotarand sa se mute definitiv la Iaz, un sat din Salaj cunoscut mai degraba pentru mlastina cu o vechime de 10.000 de ani ce adaposteste plante carnivore.

Jovial si vorbind o limba romana cu un veritabil accent ardelenesc, chiar daca presarata cu inerente greseli, Dale Marion este un interlocutor care te capteaza de la primele cuvinte, mai ales daca ramane la engleza sa natala. Probabil ca marti, la momentul vizitei, mare parte din energia sa provenea de la reusita versiunii Beta a proiectului la care lucreaza de ceva vreme: o aplicatie ce vrea sa revolutioneze jocurile pe mobil, conectata cu Facebook si Twitter, ce ofera jucatorilor o parte din banii atrasi de la sponsori sub forma unor asa-numite markere amplasate in locuri publice. Pentru necunoscatori sau pentru cei care nu au vreme sa apeleze la un motor de cautare, verificarea functionarii unei aplicatii, in general software, presupune trecerea prin mai multe versiuni: Alpha - cand sunt verificari interne, Beta - cand se testeaza cu un public redus si, in fine, versiunea finala, Release.

"Astazi am experimentat varianta Beta, pentru a vedea daca totul functioneaza, daca jucatorii colecteaza banii, daca acestia ajung in contul lor si pot spune ca totul functioneaza perfect. Deja devine viral. Intr-o singura zi am triplat numarul de like-uri pe Facebook si Twitter si e vorba de un mic oras din Romania. Este ca si alte jocuri, doar ca aici e vorba de bani adevarati. Descarci aplicatia pentru mobil, o pornesti si mergi afara cu telefonul. Pe ecranul telefonului vezi markere la orizont si fiecare dintre ele reprezinta bani, iar daca mergi spre ele suficient de aproape poti colecta acesti bani. Este un joc pentru telefon, iar fiecare marker are un indiciu catre markeri mai valorosi, asa ca trebuie sa alegi foarte bine pe care ii vei colecta. Dupa ce colectezi banii cu ajutorul telefonului, cand ajungi acasa soliciti ca banii sa iti fie virati in contul tau. Am avut jucatori din Simleu Silvaniei care au colectat peste 100 de dolari astazi. Oamenii vor fi atrasi sa merga afara, sa colecteze "sparecash", sa fie intr-o aventura, sa gandeasca putin, utilizand tehnologia pentru a colecta bani", explica Dale modul de functionare a jocului.

De unde vin banii?

O intrebare legitima pentru un asemenea joc este de unde provin banii pe care dezvoltatorul aplicatiei ii pune la dispozitie.

"Este vorba de sponsorii care vor putea folosi acest joc. Poti avea markeri care sa spuna tot ceea ce vrei tu, sa ai markeri in exteriorul unor locatii ale firmei, pentru a atrage mai apoi jucatorii in interiorul locatiilor pentru a colecta bani. Atata timp cat oamenii joaca, se produce o mica suma de bani, ceea ce asigura finantare pentru unele markere ici si colo. Dar adevarata finantare a afacerii vine de la markerii ce vor exista la sponsori, legate de afacerilor lor. Un marker al unui sponsor este diferit de cel normal, este albastru. Cand mergi vei merge la un marker albastru, iti va spune sa intri si sa scanezi, de exemplu, un magazin, pentru a gasi o imagine si telefonul va fi utilizat ca un instrument de cautare. Aceasta imagine va genera pe telefon un mesaj publicitar si o suma de bani in cadrul jocului. Asta aduce jucatorul intr-un magazin, intr-un club, o pizzerie sau intr-o cafenea. Deocamdata avem sponsori gata sa intre in joc in Canada, insa astazi e doar faza Beta. Acesta este sistemul prin care firmele practic finanteaza si ceilalti markeri", afirma canadianul.

Dale Marion mizeaza in succesul acestui joc pe faptul ca el are o importanta componenta de aventura si distractie pentru jucator, alaturi de partea financiara si de potentialul pentru sponsori.

"Banii pot fi la jumatate de kilometru sau la un kilometru. Cand te pozitionezi pe marker iti va fi aratata distanta pe care trebuie sa o parcurgi pana la bani. Cand ajungi suficient de aproape, iti va arata cat valoreaza. Atunci tu ai o alegere de facut. Poti citi indiciul scris in mesaj si sa incerci sa gasesti un marker cu mai multi bani gandindu-te unde ar putea fi, pe baza indiciului, sau poti sa colectezi banii. Markerii se schimba aleator in fiecare zi. Aplicatia iti arata markerii situati pana la 50 de kilometri distanta. Poate va trebui sa mergi la Castelul Bran sa gasesti un marker de 500 de dolari. Jocul te va indemna sa calatoresti, sa te misti. Atunci cand crezi ca vei gasi 500 de dolari la 10 kilometri, vei merge pana acolo sa verifici. Poti pune markere pe turnul Eiffel, pe Arcul de Triumf in Bucuresti. Valoarea markerilor poate merge pana la un milion de dolari, dar depinde unde vei juca acest joc. In China poate va fi un milion de yeni. Moneda trebuie adaptata. Am pus deja markeri in SUA, Canada, pentru vorbitori de engleza mai intai, dar vom traduce si in romana, pentru Romania. Doar pentru versiunea Beta, am pus la bataie in Simleu Silvaniei 1.800 de dolari. Va puteti imagina cam cat va fi suma in America. In Detroit-Michigan pornim jocul vineri. Afacerea va fi dezvoltata in Romania, Canada, SUA, Germania si Anglia. Am deja oameni acolo cu care voi lucra. Pentru joc am folosit dezvoltatori romani, oameni deosebit de talentati in domeniul artistic si in partea de programare", afirma programatorul.

Jocul pentru mobil este doar "varful icebergului", canadianul fiind inventatorul unui sistem super securizat de protectie cibernetica a datelor, pus la punct de o companie in conducerea careia se afla generalul american Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in timpul razboiului din Kosovo.

"Am dezvoltat toata partea de tehnologie pentru compania Impervio, unde detin o parte importanta din actiuni. Sunt oameni de la IBM in conducere, alaturi de generalul Wesley Clark din Statele Unite. Este o companie din domeniu securitatii cibernetice, domeniu in care sunt specializat. Am lucrat sase ani pentru a dezvolta produsele. Avem clienti din domeniul militar, mari companii, guverne. Nu avem niciun client din Europa. Am dezvoltat produse ce protejeaza total impotriva hackerilor. Nu poti sparge sistemul protejat cu produsele noastre. Stiu ca securitatea nu este un domeniu foarte atragator, dar este vital. Compania are si produse pentru mici afaceri", afirma acesta.

#aplicatii telefoane mobile, #jocuri telefon mobil , #Stiri Internet