UE elibereaza un spectru de frecvente radio pentru servicii de comunicatii mobile mai rapide

Luni, 27 Iulie 2009, ora 16:34
2663 citiri
UE elibereaza un spectru de frecvente radio pentru servicii de comunicatii mobile mai rapide

Consiliul de ministri al UE a aprobat o propunere a Comisiei Europene (CE) de modernizare a legislatiei comunitare privind utilizarea spectrului de frecvente radio necesar serviciilor de comunicatii mobile, pentru stimularea concurentei pe piata europeana a telecomunicatiilor, a anuntat luni CE, precizeaza NewsIn.

Astfel, directiva, care o actualizeaza pe cea din 1987, pune la dispozitia tehnologiilor de acces GSM, cum sunt telefoanele mobile, o parte din banda de 900 MHz a spectrului de frecvente.

"Aceasta noua flexibilitate va contribui la stimularea concurentei pe piata europeana a telecomunicatiilor si la extinderea mai rapida a serviciilor wireless de banda larga, unul din factorii determinanti ai redresarii economice. Ca urmare a revizuirii Directivei GSM, se estimeaza economii de pana la 1,6 miliarde euro in acest sector de activitate. Se preconizeaza ca noua directiva va intra in vigoare in luna octombrie a acestui an", se mai arata in comunicat.

Comisia propusese revizuirea Directivei GSM in paralel cu revizuirea normelor UE in domeniul telecomunicatiilor.

Directiva GSM revizuita este prima dintr-o serie de directive importante privind sectorul telecomunicatiilor care sunt in curs de negociere si in cazul carora acordul dintre Parlament si Consiliu deschide in prezent calea unei economii wireless mai puternice.

"Standardul GSM reprezinta un exemplu de reusita pentru Europa. Prin actualizarea Directivei GSM, UE pregateste terenul pentru o noua generatie de servicii si de tehnologii unde Europa poate fi lider mondial. (...)

Aceasta reforma va elimina constrangerile cu care se confrunta operatorii, astfel incat acestia sa poata promova noi tehnologii in benzile GSM pentru a dezvolta servicii de comunicatii mobile de banda larga de mare viteza, ceea ce ar trebui sa constituie un stimulent binevenit pentru economia wireless a Europei si sa contribuie la lansarea unei Europe digitale", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

In noiembrie 2008, CE a propus partajarea undelor radio alocate pentru telefoanele mobile cu alte tehnologii mai avansate, incepand cu tehnologia mobila de banda larga de generatia a treia, iar in luna mai 2009 propunerea a fost aprobata de Parlamentul European.

Prin decizia finala de aprobare luata luni de cei 27 de ministri ai telecomunicatilor, directiva revizuita poate intra in vigoare.

#UE, #comunicatii, #frecvente, #radio , #Stiri Internet