Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, a lansat un album solo folosind BitTorrent

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 13:00
1162 citiri
Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, a lansat un album solo folosind BitTorrent

Thom Yorke, solistul trupei Radiohead, a lansat vineri un album solo, intitulat "Tomorrow's Modern Boxes", folosind BitTorrent, fiind pentru prima data cand sistemul de transfer de fisiere online, asociat mai ales cu pirateria, este folosit pentru vanzarea de muzica.

Noul album, primul material solo lansat de Thom Yorke dupa opt ani, contine opt cantece si a fost produs de colaboratorul mai vechi al artistului britanic, Nigel Godrich.

Cei interesati sa asculte noul album trebuie sa plateasca, prin intermediul BitTorrent, o suma de sase dolari pentru a avea acces la un grup de fisiere cunoscut drept "torrent", care imparte fisierele de partajat in bucati mai mici ce sunt apoi descarcate de utilizatori dintr-o retea de surse online peer-to-peer, potrivit unui anunt facut de Thom Yorke si Nigel Godrich, potrivit Mediafax.

Sistemul de transfer de fisiere "torrent" este cunoscut ca o metoda mult mai eficienta de a descarca un volum mare de date folosind o conexiune la internet cu o largime de banda mai mica, dar unele site-uri de acest fel au fost tinta autoritatilor pentru ca sunt folosite pentru distribuirea ilegala a materialelor protejate de drepturi de autor.

"Este un experiment pentru a vedea daca modul de functionare al acestui sistem este ceva accesibil publicului larg. Daca va functiona satisfacator, ar putea fi o metoda de a reda controlul asupra unei parti a comertului online oamenilor care creeaza ceea ce se vinde online", au mai spus Thom Yorke si Nigel Godrich.

Thom Yorke si trupa sa, Radiohead, au mai folosit metode alternative de distribuire a muzicii lor. In 2007, au lansat albumul "In Rainbows" mai intai in forma digitala, fisierele putand fi descarcate de pe site-ul trupei, iar utilizatorii platind cat doreau pentru muzica.

Albumul "The King of Limbs", lansat de Radiohead in 2011, a fost lansat de trupa tot online, inainte de a aparea sub forma de CD in magazine.

Industria muzicala a suferit o scadere abrupta a vanzarilor de albume de la aparitia sistemelor de transfer online de fisiere si a comertului online, la finalul anilor 1990. Potrivit revistei Billboard, vanzarile de albume muzicale au scazut cu 15% in ultimul an.

Radiohead este o trupa britanica de rock alternativ din Oxfordshire. Membrii formatiei sunt Thom Yorke (voce, chitara, electronics), Jonny Greenwood (chitara), Ed O'Brien (chitara, backing vocals), Colin Greenwood (bas, sintetizator) si Phil Selway (tobe, percutie). De-a lungul carierei, trupa Radiohead a vandut peste 30 de milioane de albume si a primit numeroase trofee importante, inclusiv trei premii Grammy si sapte NME Awards.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#albm solo Thom Yorke, #lansare album BitTorrent , #Stiri Internet