Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Telefoanele smartphone impulsioneaza piata mondiala de telefonie

Telefoanele smartphone impulsioneaza piata mondiala de telefonie

Vanzarile mondiale de telefoane mobile, vor scadea cu doar 0,7% in acest an, in ciuda estimarilor pesimiste anterioare, si vor reveni puternic in 2010, cu un avans de 9%, mai ales ca urmare a cererii mari de aparate smartphone, anticipeaza cabinetul Gartner, citat de AFP.

Astfel, estimarile publicate marti de Gartner iau in calcul cresterea peste asteptari a vanzarilor in Europa de Vest in al treilea trimestru, care are ca efect imbunatatirea prognozelor pentru perioada urmatoare.

Anterior, Gartner estima in vara o scadere cu 4,4% a vanzarilor in acest an, pentru ca ulterior sa-si imbunatateasca succesiv prognoza, mizand pe un declin de 3,7% in septembrie si apoi pe o stagnare in noiembrie, fara a da detalii.

Pentru 2010, cabinetul de cercetare estimeaza ca vanzarile mondiale de telefoane mobile vor atinge 1,3 miliarde de unitati, in conditiile in care consumatorii vor incepe din nou sa isi schimbe aparatele mai des.

De la declansarea crizei economice, durata medie de detinere a unui telefon mobil a crescut in tarile dezvoltate de la 12 la 18 luni, perioada care va reveni la nivelul anterior in circa doi ani, ca urmare a lansarii pe piata a unor noi aparate smartphone si a introducerii unor abonamente cu durata mai mica, potrivit Gartner.

Cabinetul mai estimeaza ca vanzarile de telefoane mobile second-hand in tarile in curs de dezvoltare se vor stabiliza anul viitor si vor incepe sa scada incepand din 2011.

In 2009, aparatele smartphone au ajuns sa reprezinte 14% din vanzari, pentru a atinge 38% in 2013, mai arata estimarile Gartner.

Totusi, in ciuda revenirii pe plus a pietei, epoca ratelor de crestere de 20% pe an a trecut, piata fiind saturata in statele dezvoltate, a precizat Carolina Milanesi, analist al Gartner.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1406 ori
Citeste mai multe desprevanzari telefoane mobile smartphone