Dispare tehnologia 3G. Tipuri și mărci de telefoane care nu vor mai putea fi folosite

Duminica, 29 Ianuarie 2023, ora 17:09
472 citiri
Dispare tehnologia 3G. Tipuri și mărci de telefoane care nu vor mai putea fi folosite
FOTO Arhivă Ziare.com

Tehnologia 3G, care a condus evoluția modului în care folosim, interacționăm și comunicăm în urmă cu 20 de ani, va fi retrasă. Sateliți cu ajutorul cărora a fost posibilă, și-au terminat treaba.

Locul lor va fi luat de 5G, rețeaua de generație următoare care promite viteze semnificativ mai mari decât 4G LTE și un sistem mai unificat pentru extinderea Inteligenței Artificiale (AI) și Internet of Things (IoT).

Tehnologia 3G (terța generație de tehnologie de comunicații mobile) este în prezent în proces de înlocuire cu tehnologia de ultimă generație, cunoscută sub numele de 4G și 5G.

În multe țări, operatorii de telefonie mobilă au început să închidă rețelele 3G sau să le diminueze în favoarea rețelelor 4G și 5G, care oferă viteze mai mari de date și o capacitate mai mare.

În ciuda acestui fapt, încă mai există multe zone în lume unde tehnologia 3G este încă utilizată și este posibil să rămână funcțională pentru o perioadă îndelungată, în special în zonele rurale sau în țările cu un grad mai scăzut de dezvoltare economică.

În unele cazuri, producătorii pot să dea o viață nouă gadgeturilor mai vechi prin actualizări de software. În altele însă, este nevoie de înlocuirea echipamentelor.

Modele de telefoane afectate de oprirea 3G

Oprirea 3G va afecta următoarele modele de telefoane celebre: Toate Apple iPhone 5, 5C, 5S și mai vechi; Toate modelele Samsung S4 și mai vechi

Mai mult, aproape orice telefon fabricat înainte de 2014 va fi afectat, în timp ce mai multe (dar nu toate) telefoane fabricate după 2014 s-ar putea să funcționeze și cu 4G.

Dacă telefonul dumneavoastră este afectat, este posibil să îl puteți utiliza totuși în continuare pentru internet; cu toate acestea, veți întâmpina dificultăți în efectuarea apelurilor.

Modul semi-ușor de a afla dacă telefonul tău va fi afectat de oprirea rețelei 3G este să verifici dacă are sau nu abilități de voice-over LTE (VoLTE) sau HD Voice. Aceste caracteristici permit dispozitivului să efectueze apeluri pe LTE.

Ar trebui să le puteți găsi în setările telefonului dvs., probabil în Rețea și Internet (Android) sau Cellular (iOS), unde puteți comuta VoLTE sau HD Voice. Va trebui să le porniți după oprirea rețelei 3G dacă doriți să continuați să efectuați apeluri.

Această verificare nu este sigură, deoarece multe telefoane mai noi au VoLTE sau HD Voice act ...citeste mai departe despre "Dispare tehnologia 3G. Tipuri și mărci de telefoane care nu vor mai putea fi folosite" pe Ziare.com

Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#telefoane, #3G, #retea, #tehnologie, #disparitie , #Stiri Internet