Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarifele la convorbirile pe mobil, reduse cu aproape 10%, de la 1 ianuarie 2020 - proiect

Tarifele la convorbirile pe mobil, reduse cu aproape 10%, de la 1 ianuarie 2020 - proiect
Tariful maxim pentru apelurile nationale pe mobil ar putea scadea cu aproape 10%, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, de la 0,84 eurocenti/minut la 0,76 eurocenti/minut, se prevede intr-un proiect postat, luni, in consultare publica, de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)

"Conform legislatiei europene, pana la finalul anului 2020, cel tarziu, operatorii prezenti pe piata unica vor practica acelasi tarif de terminare la puncte mobile, respectiv acelasi tarif de terminare la puncte fixe. Pentru ca ne dorim ca piata de comunicatii electronice din Romania sa isi pastreze standardele de competitivitate, iar utilizatorii sa beneficieze in continuare de oferte cat mai atractive, propunem reducerea cu aproximativ 10% a tarifului maxim de terminare pentru apelurile mobile actuale, ca masura tranzitorie pana la stabilirea tarifului unic european. Tariful propus a fost calculat de ANCOM conform recomandarilor Comisiei Europene", sustine Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Conform arbitrului pietei telecom, la data de 20 decembrie 2018 au intrat in vigoare la nivel european prevederile Directivei (UE) 2018/1972 ce prevad aplicarea, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2020, a unor tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene (UE).

In acest context si ca masura tranzitorie, pana la adoptarea unui tarif de terminare a apelurilor la puncte mobile unic la nivel european, ANCOM propune aplicarea unui tarif maxim reglementat de 0,76 eurocenti/minut, comparativ cu 0,84 eurocenti/minut, cat este in prezent. "Noul tarif a fost determinat pe baza de analiza comparativa ('benchmark') la nivel european. Astfel, tariful s-a calculat ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite in statele membre ale Uniunii Europene care au utilizat un model de cost LRIC pur. Noul tarif se va practica incepand cu data de 1 ianuarie 2020", precizeaza Autoritatea.

ANCOM noteaza ca operatorii desemnati cu putere semnificativa de piata - Lycamobile, Orange Romania, Vodafone Romania, RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications S.A. - vor avea obligatia sa nu depaseasca tariful maxim reglementat pentru furnizarea serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in propria retea.

"In acest context, ANCOM considera ca solutia potrivita pentru piata din Romania, pentru perioada pana la aplicarea tarifului unic de terminare la nivel ...citeste mai departe despre "Tarifele la convorbirile pe mobil, reduse cu aproape 10%, de la 1 ianuarie 2020 - proiect" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 579 ori