Studiu. Forumurile online ii pot ajuta pe oamenii care sufera si refuza ajutorul specializat

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 08:04
1466 citiri
Studiu. Forumurile online ii pot ajuta pe oamenii care sufera si refuza ajutorul specializat
Forumurile sunt folosite pentru discutiile despre sentimente. Sursa foto: wrenpage.com

Forumurile online si chat-urile pot avea efecte pozitive asupra oamenilor aflati in suferinta care nu vor sa ceara ajutor specializat si acest lucru ar trebui cunoscut la scara larga, spun expertii englezi.

Cercetatorii de la Universitatea Oxford au realizat o analiza dupa 14 studii diferite in care se urmarea modul in care tinerii folosesc internetul.

Analiza publicata in revista Plos One arata ca un numar de studii au evidentiat o legatura intre folosirea internetului si autovatamarea si tentativa de suicid, dar unele dintre acestea au sugerat ca internetul poate avea o influenta pozitiva.

Cercetarea a evidentiat pericolele utilizarea excesiva a internetului

Cercetarea facuta de specialistii de la Universitatea Oxford a evidentiat o serie de pericole care apar odata cu utilizarea excesiva a internetului, inclusiv normalizarea autovatamarii si riscul de hartuire. De asemenea, s-a descoperit ca exista "o legatura puternica" intre forumurile online si riscul crescut de suicid, potrivit bbc.co.uk.

Pe de alta parte, oamenii de stiinta britanici au spus ca unele studii au evidentiat ca forumurile ar putea ajuta si conecta, din punct de vedere social, persoanele izolate. De asemenea, au fost exemple in care utilizatorii de forumuri incurajau comportamentul pozitiv, le dadeau sfaturi celorlalti in sensul de a cere ajutor specializat si ii felicitau pe cei care nu se raneau singuri.

"Comunicarea prin internet si prin alte mijloace electronice are un rol important in prevenirea comportamentului suicidar in randul tinerilor", a spus Keith Hawton, autorul analizei.

"Urmatorul pas va fi dezvoltarea unor interventii terapeutice folosind aceste canale de comunicare, mai ales pentru cei care nu vor sa ceara ajutor in clinici", a completat acesta.

Forumurile sunt folosite pentru discutiile despre sentimente

Multe persoane folosesc forumurile si chat-urile pentru a discuta, in mod anonim,

despre sentimentele lor care implica suferinta si disperarea, inclusiv gandurile privind sinuciderea, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra individului. Astfel ca, prin intermediul acestor mijloace de comunicare, indivizii pot discuta despre sentimente despre care in viata reala nu vorbesc cu nimeni.

"In loc sa ne concentram sa gasim modalitati de a inchide sau a cenzura aceste site-uri, ar trebui sa ne gandim la oportunitati online pentru a ajunge la suferinta emotionala a oamenilor", concluzioneaza cercetatorii.

#forum internet, #studiu psiholog, #chat internet, #forum studiu , #Stiri Internet