Studiu Bitdefender: Una din patru locuinte din mediul urban este smart. Televizoarele inteligente, cele mai folosite

Marti, 08 Mai 2018, ora 15:13
1333 citiri
Studiu Bitdefender: Una din patru locuinte din mediul urban este smart. Televizoarele inteligente, cele mai folosite

Circa 28% dintre locuintele din Romania de la oras au cel putin patru dispozitive inteligente conectate la internet, arata un studiu Bitdefender.

Dispozitivele inteligente detinute de familiile intervievate sunt atat cele traditionale de tipul laptop, tableta, telefon, PC, cat si de generatie noua, precum televizoare smart, ceasuri inteligente, termostate wireless, camere web, sisteme de acces in locuinta, console de jocuri, frigidere, masini de spalat si aparate de aer conditionat conectate la internet, intrerupatoare si instalatii de iluminat, prize sau senzori de miscare.

Televizorul smart este prezent in una din trei locuinte de la oras, fiind cel mai raspandit dispozitiv dupa smartphone, laptop si tableta, dar si cel mai intens folosit dispozitiv conectat, chiar mai des decat terminale traditionale desktop, camere de supraveghere a bebelusilor si ceasuri inteligente.

Patru din zece posesori de smart TV spun ca folosesc dispozitivul pentru a naviga pe internet, pe langa vizionarea programelor TV prin cablu, insa mai putin de o treime folosesc o solutie de securitate menita sa ii protejeze de amenintari informatice. Desi utilizeaza zilnic un smart TV, jumatate dintre proprietarii acestora spun ca nu au actualizat vreodata sistemul de operare al acestuia, cei mai multi invocand drept motive faptul ca nu au timp (40%), nu stiu cum (23%) sau nu inteleg rostul acestor update-uri (18%).

In absenta oricaror forme de protectie, smart TV-urile sunt predispuse la numeroase riscuri de securitate, printre care furt de date personale, invadarea vietii private sau atacuri informatice transfrontaliere:

Infectarea cu ransomware blocheaza ecranul televizorului si solicita bani victimei pentru a relua functionarea optima a acestuia.Atacatorii care gasesc un televizor vulnerabil pot prelua controlul acestuia si se pot folosi de senzorii din aparat (microfon sau camera de filmat) ca sa colecteze sunet si imagine din locuinta proprietarului.O retea numeroasa de televizoare controlate de la distanta poate fi folosita de infractorii cibernetici pentru a orchestra atacuri de tip DDoS. Aceste atacuri presupun accesarea simultana de catre un numar mare de dispozitive a unei pagini de internet, ceea ce duce la caderea acesteia. Atacatorii cer apoi bani detinatorului siteului ca sa permita reluarea activitatii.

"Chiar daca televizoarele inteligente sunt printre cele mai populare dispozitive smart din Romania, utilizatorii uita frecvent ca acestea sunt la fel de vu ...citeste mai departe despre "Studiu Bitdefender: Una din patru locuinte din mediul urban este smart. Televizoarele inteligente, cele mai folosite" pe Ziare.com

#Bitdefender box protectie dispozitive smart, #hacker smart TV , #Stiri Internet