Solutie unica pentru publishingul online din Romania: Vom citi articole daca vom plati

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 13:02
1416 citiri
Solutie unica pentru publishingul online din Romania: Vom citi articole daca vom plati

Din ce in ce mai multe website-uri impun plata pentru vizualizarea articolelor publicate. In urmatorii ani, daca industria romaneasca va urma natural tendinta mondiala, se va plati pentru accesul la articolele online (mai ales pentru cele calitative), reiese dintr-un studiu realizat de EY.

Piata editoriala online (publishing online) din Romania este foarte mica. Conform studiului ROADS al IAB Romania, in 2012 ea s-a ridicat la 22,4 milioane de euro, fiind luate in calcul aproape 1.300 de site-uri.

Conform unui alt studiu insa, Media FactBook, piata e aproape dubla, 41 milioane de euro. Diferenta enorma vine din faptul ca estimarea Media FactBook ia in calcul 2.800 de site-uri, printre care si gigantii Facebook si Google, care nu sunt jucatori de publishing online, ci apartin zonei de interactive media.

Chiar daca s-ar lua in calcul o medie a celor doua estimari, 32 milioane EUR, piata romaneasca de publishing online este mica prin comparatie cu alte industrii sau cu piata totala de media (303 milioane de euro). Cu toate acestea, fragmentarea si competitia sunt mari, motivul principal fiind barierele mici de intrare in aceasta industrie.

Facebook si Google, principalii competitori ai pietei de publishing online

Nici la nivel mondial piata de publishing online nu are o situatie roz. Marii publisheri se confrunta cu competitia ascutita a companiilor de interactive media, precum Facebook si Google, care preiau de la an la an din ce in ce mai mult din cota publisherilor, avand volume mult mai mari decat jucatorii individuali de publishing si putere de negociere insutita. Nici acolo, comparativ cu alte segmente, industria nu creste spectaculos: +2% rata anuala compusa de crestere in perioada 2009-2013, fata de +22% in sectorul de interactive media. Doar industria muzicala dintre celelalte segmente ale industriei de media si divertisment a crescut mai lent in aceasta perioada, cu 1%, conform studiului EY - Spotlight on profitable growth.

Daca se tine cont de viteza cu care avanseaza noile tehnologii si provocarile digitale, publisherii online nu sunt primii in dezvoltarea de produse noi si adaptarea la transformarile digitale nici la nivel international. Conform unui studiu EY, bazat pe raspunsurile a 550 jucatori din industria de media si divertisment, publisherii nu se afla printre jucatorii cei mai inovatori din punct de vedere digital.

Modelele de business, de asemenea, nu evolueaza decat prin reciclarea unor idei mai vechi: accesul pe baza de abonament la continut, native advertising (continut platit de brandurile mari) si intrarea in zona de agregatoare de continut.

Totusi, aceste modele s-au rafinat foarte mult in ultimii ani, cel putin la nivel international. Modelul paywall de vizualizare a continutului exclusiv pe baza de abonament a evoluat in multe variatiuni pe aceeasi tema: gratuit pe web, contra cost pe mobil, modele hibride, freemium (plata doar pentru continut premium), metered (se pot citi gratuit un anumit numar de articole) etc. Daca pana acum cativa ani doar jucatorii de business isi permiteau un asemenea model (The Wall-Street Journal si Financial Times), conform Press+, numai in Statele Unite sunt acum peste 400 de site-uri cu plata pentru continutul livrat. In 2011, cand The New York Times a adoptat modelul metered paywall, nu putini prevedeau un dezastru, in timp ce acum modelul a devenit un standard al industriei. Daca acum cativa ani modelul era unul absolut exotic, acum devine larg acceptat. Bloomberg Businessweek chiar a declarat anul 2014 ca fiind anul paywall in publishing.

Modelul ar trebui sa il copieze pe cel din televiziune, unde nimeni nu are pretentia ca accesul la continut sa fie gratuit. De ce ar fi astfel continutul creat online, atata timp cat este de calitate? Cu siguranta ca efortul crearii unui astfel de continut nu poate fi sustinut doar din reclama, in conditiile in care multi advertiseri au orientat sumele mari catre Facebook sau Google.

In Romania, plata continutului online ramane o idee exotica

In Romania, insa, acest model este in continuare unul exotic si sunt doar cativa publisheri care au introdus plata pentru continut premium (Ziarul Financiar si Dilema) sau care se gandesc la aceasta solutie.

Cu toate acestea, industria are potential. De ce altfel fondatorul Amazon ar fi cumparat, in 2013, pentru 250 milioane USD Washington Post? De asemenea, in 2012, cofondatorul Facebook, Chris Hughes, a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la revista The New Republic iar, la tranzactia pentru The Washington Post, se pare ca printre investitorii interesati a fost si fondatorul eBay, Pierre Omidyar, care a ales in final sa inceapa de la zero o investitie in publishing.

Astfel, in urmatorii ani, daca industria romaneasca va urma natural tendinta mondiala, vom plati si noi pentru accesul la articolele online (mai ales pentru cele calitative).

#vizualizare articole, #pieta publishing online, #piata editoriala online , #Stiri Internet