SMS-ul, noua metoda de fraudare care face victime printre romani

Joi, 27 Mai 2021, ora 12:29
1013 citiri
SMS-ul, noua metoda de fraudare care face victime printre romani
Foto: Pixabay.com

Tot mai multi romani primesc SMS-uri dubioase, de la numere din strainatate sau din Romania, in care erau invitati sa-si verifice statusul coletului, potrivit Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO).

"Mai multi utilizatori au notificat CERT-RO cu privire la primirea unor SMS-uri dubioase, de la numere din strainatate sau din Romania, in care erau invitati sa-si verifice status-ul coletului. Este o metoda folosita de atacatori pentru a determina utilizatorii sa acceseze acel link. Campania malitioasa poate suferi modificari, asa cum am observat in alte cazuri, si poate folosi ca momeala si alte domenii, nu doar serviciile de curierat. Fiti vigilenti!", avertizeaza specialistii.

Exista o serie de sfaturi pe care utilizatorii ar trebui sa le urmeze daca se confrunta cu o astfel de situatie:

nu apasati pe link-uri primite din surse necunoscute, deoarece exista posibilitatea sa va infectati dispozitivul cu malware;nu furnizati date personale, financiare sau de autentificare, dupa accesarea unor astfel de link-uri;folositi o solutie de securitate pentru mobil, in vederea prevenirii infectarii dispozitivului, sau un instrument disponibil gratis online, pentru scanarea URL-urilor suspecte, precum #VirusTotal;pe dispozitivele mobile utilizate, activati optiunea de verificare a securitatii aplicatiilor instalate si de blocare a celor din surse necunoscute.

In cursul zilei de miercuri, CERT-RO a emis alte doua alerte de securitate.

Prima facea referire la multiple notificari si alerte privind un val de emailuri transmise din partea unor grupari infractionale mai multor utilizatori din Romania, in care sunt continute mesaje de tip Sextortion Scam Email, iar cea de-a doua la incercari ale atacatorilor de a obtine acces la conturile de WhatsApp ale anumitor utilizatori - tinta, prin tehnici de inginerie sociala.

In cazul in care se confrunta cu probleme de securitate informatica, utilizatorii pot raporta aceste evenimente catre CERT-RO, fie la adresa de e-mail alerts@cert.ro, fie la numarul unic 1911. ...citeste mai departe despre "SMS-ul, noua metoda de fraudare care face victime printre romani" pe Ziare.com

#sms frauda, #fraude romani, #cert ro , #Stiri Internet