Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Site-urile de video-sharing cresc exponential

Site-urile de video-sharing cresc exponential
Principalele site-uri de video sharing si-au dublat audienta online in 2007, iar tendinta se va face simtita si in 2008, conform unui studiu realizate de Pew Internet & American Life Project. Cercetatorii spun ca site-urile YouTube sunt reteta succesului in acest moment al evolutiei Internetului. Sceptici, unii critici au ajuns sa spuna insa ca aceasta crestere a audientei pe site-uri video este in legatura directa cu cresterea numarului de analfabeti. Suporterii spun insa ca acest lucru este o afirmatie rauvoitoare.
In Statele Unite aproape jumatate din populatia activa online (48%) spune ca a accesat cel putin un site de video sharing in 2007. Cu un an inainte procentul era de 33%. Evident, studiul nu este extraordinar de relevant, dar arata tendintele anului.

"Cresterea dramatica a numarului celor care urmaresc site-uri de video-sharing este legata in special de popularitatea acestei forme de divertisment in randul barbatilor, in special sub 30 de ani, elevi, studenti si chiar absolventi", a declarat unul dintre autorii acestui studiu. Aproape 30% dintre tineri urmaresc site-uri de video-sharing in fiecare zi, iar procentul este de 20% din totalul barbatilor care intra pe Internet.

Cresterea se resimte si in randul altor grupuri demografice studiate, dar procentele sunt mai mici. Informatiile despre cresterea audientei site-urilor video vine la scurt timp dupa ce au fost facute publice rezultatele altui studiu, legat tot de tineri. A reiesit ca jumatate dintre tinerii baieti nu citesc anual nici macar o carte, iar unii critici pun acest fenomen in spinarea site-urilor video.

"Orice beneficii ar avea media digitala, nu ofera un substitut pentru metodele traditionale de dezvoltare personala si intelectuala, care se desfasoara in general prin cititul in mod frecvent", a apreciat un cercetator. Cititul contribuie si la formarea spiritului civic, dar si la consolidarea sanatatii psihice, spun specialistii.

Pe de alta parte, suporterii generatiei digitale sustin ca exista numeroase beneficii in divertismentul electronic. De la jocurile video, care stimuleaza sanatatea fizica, acuitatea mentala si ajuta la o mai buna productivitate, pina la faptul ca YouTube si alte site-uri formeaza spiritul civic si dezvaluie lucruri stiintifice pe care altfel utilizatorii le-ar fi ignorat complet.

Pew Internet spune ca nu a dorit sa isi coreleze studiul cu situatia cititorilor de carti, dar ca s-a nimerit sa fie asa. Mai mult, oficialii organizatiei sustin ca utilizatorii activi online sunt cei care citesc.

Unii specialisti afirma ca reducerea numarului de carti citite se datoreaza si faptului ca exista site-uri precum Wikipedia, unde tinerii se documenteaza. In fine, altii afirma ca nu se pot trage concluzii fara un studiu special realizat sa acopere ambele domenii, sau poate chiar sa ia in discutie si mai multe aspecte.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1287 ori