Scandal in Rusia in jurul unei legi privind protectia copiilor pe Internet

Joi, 12 Iulie 2012, ora 09:16
1683 citiri
Scandal in Rusia in jurul unei legi privind protectia copiilor pe Internet

Duma, Camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat miercuri amendamente controversate la o lege privind Internetul, care au generat proteste, multi observatori temandu-se ca acestea urmaresc sa cenzureze mediul virtual in Rusia, relateaza AFP.

Amendamentele la legea privind "protectia copiilor" impotriva pericolelor pentru "sanatatea si dezvoltarea lor" pe care le reprezinta unele informatii au fost adoptate cu 441 de voruri in a doua lectura si cu 434 de voturi in a treia lectura. Niciun deputat nu a votat impotriva.

Legea amendata trebuie adoptata de Camera superioara a Parlamentului, Consiliul Federatiei, iar apoi trebuie promulgata de presedintele Vladimir Putin.

Amendamentele, care au fost votate deja de Duma la 6 iulie, in prima lectura, urmaresc infiintarea unui registru federal care sa reglementeze activitatea site-urilor de Internet ce contin informatii interzise de lege, obligand proprietarii sau furnizorii de Internet sa le inchida.

Legea vizeaza site-urile care difuzeaza pornografie cu caracter pedofil, care promoveaza consumul de droguri sau ofera sfaturi pentru sinucidere. Dar nu se precizeaza carui organism federal ii revin deciziile in acest domeniu.

Aceasta masura ingrijoreaza insa site-urile de Internet si opozantii, care se tem de cenzura.

"Este o lege represiva (...) Aparent, este vorba despre inceputul sfarsitului Internetului" in Rusia, a declarat opozantul si scriitorul Eduard Limonov, citat de agentia de presa Interfax.

Wikipedia in rusa si-a intrerupt functionarea marti, timp de 24 de ore, in semn de protest.

"Imaginati-va o lume fara informatii libere", scrie pe pagina de acces a Ru.Wikipedia.org. Principalul motor de cautare rus Yandex s-a alaturat protestului, iar sloganul "Totul va fi gasit" figura miercuri pe prima pagina a sa, cuvantul "totul" fiind barat cu o cruce rosie.

"Nu poti lua astfel de decizii in graba, asa cum se intampla in prezent", a subliniat redactorul-sef al Yandex, Elena Kolmanovskaia.

Site-ul de bloguri Livejournal, foarte popular in Rusia, a afirmat ca "aceste amendamente pot ajunge la instaurarea cenzurii pe Internet in Rusia".

Premierul Dmitri Medvedev a aparat aceasta lege in cadrul unei intalniri cu oficiali din cadrul partidului guvernamental Rusia Unita.

"Internetul trebuie sa fie liber", dar activitatile sale trebuie totusi sa se bazeze "pe un anumit numar de reguli", a declarat Medvedev, citat de agentiile ruse, apreciind ca trebuie respectat "dreptul la informatie" dar si "dreptul la protectie fata de un continut periculos".

In Rusia, site-uri precum Facebook si Twitter joaca un rol de prim-plan in difuzarea ideilor opozitiei sau in coordonarea actiunilor de protest.

#protectie copii Internet, #pedofilie Internet , #Stiri Internet