Romania, vizata de CE pentru nereguli in sectorul de telecomunicatii

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 16:46
1456 citiri
Romania, vizata de CE pentru nereguli in sectorul de telecomunicatii

Comisia Europeana (CE) a initiat joi procedura legala impotriva Romaniei pentru nerespectarea normelor comunitare care impun separarea dintre autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor si furnizorii de servicii de telecomunicatii, a anuntat institutia europeana, informeaza NewsIn.

Astfel, Bruxelles-ul a trimis Romaniei o scrisoare de notificare oficiala, aceasta fiind prima etapa a unei proceduri privind incalcarea dreptului comunitar.

Aceasta este, insa, a doua procedura privind incalcarea dreptului comunitar initiata de Comisie impotriva Romaniei in legatura cu independenta autoritatii de reglementare in sectorul telecomunicatiilor, dupa ce prima procedura privind incalcarea dreptului comunitar, aflata inca in curs, a fost initiata in ianuarie 2009 si se refera la demiterea presedintelui autoritatii de reglementare.

"Garantarea faptului ca structurile guvernamentale responsabile cu reglementarea nu sunt implicate in acelasi timp in detinerea si controlul companiilor de telecomunicatii de stat reprezinta unul dintre principiile care asigura independenta si impartialitatea autoritatilor nationale de reglementare in sectorul telecomunicatiilor. De asemenea, aceasta separare face ca reglementarea sa fie in interesul consumatorilor si al concurentei efective, factorul determinant al pozitiei de lider a Europei in sectorul telecomunicatiilor", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

"Acest principiu trebuie respectat in toate cazurile in care ministerele indeplinesc sarcini de reglementare in domeniul telecomunicatiilor. Prin urmare, fac un apel la autoritatile romane sa se asigure ca Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale din Romania indeplineste aceasta cerinta legala", a completat Reding.

CE a reiterat apelul adresat Romaniei de a se asigura ca autoritatile de reglementare in sectorul telecomunicatiilor nu au interese de afaceri pe piata telecomunicatiilor.

CE mai deruleaza in prezent proceduri privind incalcarea dreptului comunitar referitoare la independenta autoritatilor nationale de reglementare in sectorul telecomunicatiilor, trei dintre acestea fiind inca in curs.

Procedurile privind incalcarea dreptului comunitar initiate impotriva Lituaniei si Letoniei se refera la separarea functiilor de reglementare si gestionarea drepturilor de proprietate in sectorul telecomunicatiilor, iar procedura initiata impotriva Slovaciei se refera la demiterea presedintelui autoritatii de reglementare. 

#telecomunicatii, # nereguli, # romania, # ce , #Stiri Internet