Romania va testa aplicatia EMCS pentru bunurile scutite de plata accizei

Luni, 30 Martie 2009, ora 15:56
2016 citiri
Romania va testa aplicatia EMCS pentru bunurile scutite de plata accizei

Romania vrea sa inceapa sa testeze la nivel national, din semestrul II, aplicatia EMCS pentru supravegherea miscarii tutunului, alcoolului si produselor energetice care sunt scutite de la plata accizei, a declarat, luni, pentru NewsIn coordonatoarea proiectului din cadrul Vamii, Monica Ion.

EMCS introduce o procesare electronica a declararii, monitorizarii si inchiderii circuitului miscarii intracomunitare a produselor accizabile in regim suspensiv (care sunt scutite de la plata accizei), astfel ca actualele documente administrative de insotire (DAI) pe hartie vor fi inlocuite de documente procesate electronic (e-DAI), a explicat Monica Ion, consilier in cadrul Autoritatii Nationale Vamale (ANV) si coordonatoarea proiectului pe partea de business.

Inregistrarea va fi creata de firma expeditoare si transmisa electronic destinatarului produselor accizabile sau biroului vamal de iesire din spatiul comunitar, dupa caz.

Mesajul va fi validat de administratiile statelor membre de expeditie si destinatie.

La momentul sosirii produselor, destinatarul va completa un raport de receptie electronic, pe care-l va trimite expeditorului pentru inchiderea circuitului, in mod similar fiind informate si administratiile statelor membre.

Oficialul din Autoritatea Vamala a adaugat ca, dupa testarea nationala, operatorii economici din Romania vor avea posibilitatea transmiterii e-DAI catre alti operatori economici din state membre pregatite.

"De asemenea, ei pot sa opteze pentru a nu utiliza EMCS in cazul livrarilor intracomunitare, pana cand toate statele membre vor fi pregatite sa descarce e-DAI."

Pentru toate miscarile de produse accizabile initiate dintr-un stat membru pregatit sa utilizeze EMCS catre un stat membru care nu este pregatit, se va utiliza in continuare documentul administrativ de insotire pe suport de hartie, a precizat Monica Ion.

Potrivit acesteia, Comisia Europeana a decis ca EMCS sa fie utilizat initial de statele membre care sunt pregatite din punct de vedere tehnic si legislativ sa utilizeze aplicatia, inainte de momentul in care aceasta va deveni obligatorie.

O posibila data ar fi 1 aprilie 2010, cand aproximativ 15 state membre vor fi pregatite atat din punct de vedere tehnic, cat si legal pentru acest schimb de date.

"Pana la finalul sfarsitul lunii noiembrie 2009, Romania va derula acest proiect, pentru care s-a declarat 'initial member state'. Aceasta inseamna ca Romania are avantajul participarii active a autoritatii vamale si a operatorilor economici care si-au exprimat disponibilitatea de a utiliza inainte de a exista obligativitatea utilizarii aplicatiei la implementarea sistemului, ceea ce permite o perioada de testare si eliminare a eventualelor erori, disfunctionalitati sau modificari", a explicat Monica Ion.

Concret, proiectul consta in crearea unei baze de date la nivelul Uniunii Europene (UE), in care sa fie inregistrati toti operatorii economici validati, care au dreptul de a expedia si primi produse accizabile in regim suspensiv, astfel incat daca o societate din UE vrea sa faca o livrare de astfel de produse catre una din orice alt stat membru ea poate verifica in baza de date daca destinatarul este un operator validat si poate lucra cu el. Baza de date, care este deja implementata si operationala, este actualizata zilnic, a precizat Monica Ion.

Costurile EMCS se cifreaza la 3,5 milioane euro si sunt achitate din fonduri nerambursabile obtinute printr-un proiect Phare.

"In 2007, s-a implementat aplicatia SEED, prima forma a EMCS, care cuprindea baza de date privind antrepozite fiscale autorizate, antrepozitarii si operatori inregistrati, iar in 2008 s-a introdus RO-DAI, aplicatia nationala de urmarire a miscarilor de produse accizabile in regim suspensiv, precum si o alta aplicatie de montare a unor sisteme de sigilii inteligente, prin care va putea fi urmarit mijlocul de transport al produsului accizabil pe teritoriul Romaniei."

Costurile s-au cifrat la mai putin de 1,5 milioane euro si au fost achitate din fonduri europene, a declarat pentru NewsIn, presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Daniel Chitoiu, care a fost sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada 2004-2008.

Chitoiu a adaugat ca deplasarea produselor accizabile in interiorul UE va fi simplificata, in acest mod, iar sistemul va permite si o mai buna securitate a tranzactiilor.

In prezent, Romania lucreaza la actualizarea normelor din Codul Fiscal, in sensul transpunerii Directivei europene referitoare la EMCS.

#Romania, #test, #aplicatie, #bunuri, #tigari , #Stiri Internet