Registre de certificate verzi din UE, inclusiv din Romania, atacate de hackeri

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 12:41
1964 citiri
Registre de certificate verzi din UE, inclusiv din Romania, atacate de hackeri

Registrele de tranzactionare a certificatelor verzi din mai multe state membre UE, printre care si Romania, au fost atacate saptamana trecuta de hackeri care au urmarit sa fure permise de emisii poluante de la companii pentru a le vinde mai departe. 

"A avut loc un atac de inalt profesionalism", a declarat un purtator de cuvand al DEHSt, registrul de tranzactionare a certificatelor verzi din Germania, citat de Financial Times Deutschland (FTD) si preluat de Reuters, precizeaza Mediafax.


Tranzactionarea certificatelor verzi in cadrul noii Scheme de Trading a Emisiilor din UE nu a fost afectata, iar Biroul Federal de Investigatii Criminale din Germania a inceput deja o ancheta, scrie publicatia.


Un atac de tip phishing a determinat mai multe registre sa suspende temporar activitatea saptamana trecuta, dupa ce mai multi participanti la piata au primit mesaje email suspecte, care le cereau datele personale de identificare, potrivit traderilor din piata.


Atacul de tip phishing nu a afectat activitatea pietei, insa traderii sustin ca registrele au primit mesaje email de avertizare din partea Comisiei Europene, care a cerut ca participantii la piata sa fie anuntati.


DEHSt a decis vineri sa blocheze notificarile de schimbare a proprietarului certificatelor verzi pana la sfarsitul acestei saptamani, mentioneaza FTD.


Institutia proceseaza tranzactiile efectuate de atunci si va actualiza ulterior platforma de trading.


Atacul a vizat si registrele nationale din Romania, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Danemarca, Spania, Italia si Grecia.


FTD noteaza ca pagubele nu pot fi inca estimate.


Ziarul mentioneaza ca autoritatile din Norvegia, Austria si Olanda au "reactionat la cateva ore dupa atac" si au redeschis marti registrele.


Registrele de tranzactionare a certificatelor verzi administreaza alocarea si manevrarea permiselor de emisii poluante din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificate verzi, # hackeri, # atac phishing, # pagube , #Stiri Internet