Recompensă de 10 milioane de dolari pusă de SUA pe capul unui hacker rus. Acuzațiile care i se aduc piratului cibernetic

Miercuri, 17 Mai 2023, ora 07:17
406 citiri
Recompensă de 10 milioane de dolari pusă de SUA pe capul unui hacker rus. Acuzațiile care i se aduc piratului cibernetic
Un hacker rus este vânat pentru o recompensă de 10 milioane de dolari FOTO Pixabay

Statele Unite au anunţat, marţi, o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la arestarea unui hacker rus care ar fi orchestrat atacuri de tip ransomware asupra agenţiilor de aplicare a legii şi furnizorilor de servicii medicale din SUA, transmite AFP.

Mihail Pavlovici Matveev este acuzat că a implementat variante de ransomware cunoscute sub numele de LockBit, Babuk şi Hive în încercarea de a extorca plăţi de milioane de dolari, a declarat Departamentul de Justiţie.

"Totalul cererilor de răscumpărare pe care membrii acestor trei campanii globale de ransomware le-ar fi făcut victimelor lor se ridică la 400 de milioane de dolari, în timp ce totalul plăţilor de răscumpărare efectuate de victime se ridică la 200 de milioane de dolari", a precizat Departamentul într-un comunicat.

"Provenind din Rusia şi ascunzându-se în spatele mai multor pseudonime, Matveev ar fi folosit aceste tulpini de ransomware pentru a cripta şi a ţine ostatice pentru răscumpărare datele a numeroase victime, inclusiv spitale, şcoli, organizaţii non-profit şi agenţii de aplicare a legii, cum ar fi Departamentul de Poliţie Metropolitană din Washington DC", a declarat procurorul american Philip Sellinger din Districtul New Jersey.

Matveev a operat de la începutul anului 2020 folosind diverse pseudonime, inclusiv "Wazawaka", "m1x" şi "Boriselcin", a precizat Departamentul de Justiţie.

Instituţia a transmis că ransomware-ul LockBit a fost folosit în peste 1.400 de atacuri asupra unor ţinte din Statele Unite şi din întreaga lume.

Departamentul de Justiţie a precizat că actorii ransomware accesau sisteme informatice vulnerabile şi criptau sau furau date. Trimiteau apoi o notă de răscumpărare prin care solicitau plata în schimbul decriptării datelor sau al nepublicării lor.

Matveev este acuzat de conspiraţie în vederea transmiterii cererilor de răscumpărare, conspiraţie în vederea deteriorării calculatoarelor protejate şi deteriorarea intenţionată a calculatoarelor protejate.

Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la arestarea şi condamnarea sa.

Dacă va fi condamnat, Matveev riscă peste 20 de ani de închisoare. ...citeste mai departe despre "Recompensă de 10 milioane de dolari pusă de SUA pe capul unui hacker rus. Acuzațiile care i se aduc piratului cibernetic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rusia, #Hacker, #recompensa, #atac cibernetic , #Stiri Internet