Raport 2020: mediul DevOps din Romania - OpenShift, a doua cea mai utilizata platforma container in Romania

Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 18:57
873 citiri
Raport 2020: mediul DevOps din Romania - OpenShift, a doua cea mai utilizata platforma container in Romania

NGINX, parte din F5, si Veracomp au desfasurat, in trimestrul 4 al anului 2020, un studiu amplu asupra mediului DevOps din Romania. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 300 de specialisti si a urmarit sa identifice modul de functionare, instrumentele utilizate, mediile preferate si sectoarele care exploateaza cel mai bine tendinta de automatizare in dezvoltarea aplicatiilor.

Tehnologia DevOps se dezvolta dinamic in intreaga lume. Numarul programatorilor care lucreaza in echipe ce combina sarcinile de dezvoltare si implementare software, este in continua crestere. Studiul a avut la baza un sondaj pe care persoanele care lucreaza in calitate de DevOps l-au completat online. Chestionarul a continut intrebari cu privire la munca respondentilor. La studiu au participat 329 de persoane.

Studiul NGINX confirma faptul ca, din punct de vedere al sectorului de activitate, companiile care isi implementeaza propriile proiecte ("inhouse" - 25%) si companii care externalizeaza servicii de dezvoltare (outsourcing - peste 19%) sunt principalii consumatori ai mediului DevOps. Productia industriala (11,73%) si comertul (8,02%), urmate de finante si servicii bancare, servicii pentru business, educatie si asistenta medicala (cate 6,79% fiecare) sunt, de asemenea, sectoare importante pentru mediul DevOps.

Desi 60% dintre respondenti afirma ca nu utilizeaza containere, dintre cei care folosesc containere la locul de munca, 18.75% aleg Kubernetes si 15,63% OpenShift.

In ceea ce priveste popularitatea instrumentelor CI/CD, cei mai multi respondenti utilizeaza Jenkins (15,63%) si GitLab Runner (14,84%).

Ca limbaj de programare, studiul indica o preferinta pentru Python care este indicat ca prima alegere de catre 27,34% dintre respondenti. Aproape un sfert dintre respondenti folosesc in primul rand Java (24,22%) si Java Script (22,66%). Pe urmatoarele pozitii se afla C++ (13,28%), PHP (12,50%) si C# (9,38%). Objective-C este principalul limbaj de programare pentru doar 3,13% dintre respondenti.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenti utilizeaza cloud-urile publice in munca lor. Cea mai populara alegere este Google, utilizat de peste doua cincimi dintre respondenti (41,41%). Azure si AWS sunt pe locul al doilea, fiecare fiind utilizat de peste o zecime dintre respondenti (Azure - 13,28%, AWS - 11,72%).

Pentru a vizualiza raportul complet accesati aceasta pagina.

Studiul a fost realizat de Trafero Polonia la initiativa NGINX, impreuna cu Veracomp. In prezent, Veracomp este unul dintre cei mai importanti distribuitori IT de pe piata romaneasca, cu un portofoliu extins de solutii de securitate cibernetica, retelistica, stocare si colaborare la distanta. Din 2011, Veracomp este distribuitor unic F5 in Romania.

#retelistica, #platforma, #internet , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9740 RON

-0.0002

1 USD = 4.5032 RON

-0.0018
  1. De ce tot mai mulți oameni aleg Google Maps în locul Waze. Diferența despre care nu vorbește nimeni
  2. Riscurile la care se expun clienții Temu și Shein. Comisia pentru Siguranța Produselor Consumatorilor cercetează ambele platforme
  3. Cel mai subțire telefon din lume va ajunge și în România. Cine îl produce și la ce preț este oferit
  4. Google Maps nu mai este singura alegere: HERE WeGo și Magic Earth vin cu actualizări majore, în timp ce Apple pregătește surprize pentru Apple Maps
  5. Cea mai mare rețea de streaming ilegal de filme și seriale a fost închisă într-o amplă operațiune antipiraterie
  6. Waze le permite utilizatorilor să dezactiveze anumite alerte. Cum puteți face asta
  7. OnlyFans a găsit formula perfectă pentru cea mai profitabilă afacere pornografică online. Cum sunt convinși utilizatorii să plătească
  8. Samsung pregătește un salt tehnologic. Ce vor primi noile telefoane Galaxy
  9. Apple se pregătește să lanseze iPhone 16: ce noutăți aduce și la ce să ne așteptăm de la evenimentul "It's Glowtime"
  10. Schimbare majoră pentru aplicația WhatsApp. Ce actualizare a adus Meta